Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vedar dan u Gorskom kotaru; djeca oslikavaju snijeg u Delnicama!

28.02.2018.

15:23

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon snježnog nevremena današnji je, vedar dan bez oborina, djelomično olakšao odvijanje prometa te život stanovnika Gorskog kotara. Autocestom Rijeka – Zagreb jutros je pokrenut teretni promet kamiona s prikolicom i tegljača, dok se autobusni na toj relaciji oko podneva odvijao bez kašnjenja.

Međutim, uz 180 centimetara snijega u Delnicama, goranske su se temperature jutros spustile do 17 stupnjeva celzijevih ispod ništice, pa zimski problemi još uvijek traju.

Zbog snježnih je zapuha dio lokalnih cesta u Gorskom kotaru još uvijek zatvoren, rano jutros neke linije autobusa iz goranskih mjesta nisu prometovale prema Delnicama i Rijeci, a nastave nema u većini škola, uključujući i osnovnu školu u Delnicama.

"Danas je lijepo vrijeme. Međutim, prognoze najavljuju nove oborine, uključujući i kišu koja se ledi pri tlu. Zato sam u suglasnosti sa Školskim odborom i Vijećem roditelja odlučio da nastave nema do ponedjeljka. Sve to radimo radi sigurnosti djece, odnosno učenika, ali i nastavnika putnika te ostalih djelatnika škole", rekao je ravnatelj Mladen Bolf.

O sigurnosti ovih dana na više načina brinu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Delnice. "Vatrogasne snaga su ovih dana ponajprije angažirane na poslovima spašavanja i zaštite sinovine, u prvom redu na uklanjanju snijega s vodoravnih krovišta, a gotovo svaki drugi dan zaprimamo dojavu o požaru na dimnjacima", kaže zapovjednik Dražen Rački.

I zato, oprezno s loženjem u danima oštre studeni i zime, koja se, kažu Gorani, ipak poprilično razlikuje od nekadašnjih. "Prije je više snijega bilo u siječnju, tijekom školskih praznika koji su trajali od sredine toga mjeseca do početka veljače i ne pamtim, kaže jedan Goranin, da ijedne godine tada nije bio visok snijeg. Tih su davnih zima, kaže drugi, ralice vukle konjske zapreke, a danas ništa ne bi bilo moguće bez mehanizacije i strojeva."

A pomoć u mehanizaciji za raščišćavanje snijega i danas je pristizala u Gorski kotar.

Poslušajte:

Galerija
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.