Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vedran Kirinčić: "Gradovi nisu građeni za ljude već za vozila, a trebalo bi biti obrnuto."

17.09.2022.

12:21

Autor: Marta Ožanić

Vedran Kirinčić

Vedran Kirinčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U sklopu aktualnog Europskog tjedna mobilnosti u današnjoj emisiji Kaf'e ugostili smo Vedrana Kirinčića, izvanrednog profesora Tehničkog fakulteta koji je govorio o održivom prometu.

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti je "Kombiniraj i kreći se". Što to znači za grad poput Rijeke u kojemu je, primjerice, problem pronalska parkirnog mjesta postao problem planiranja osobnog vremena? Kako se Rijeka može poslužiti primjerima velikih gradova koji su primjeri dobre prakse, a koji su automobilski promet transferirali u gradske periferije stvarajući tako svojevrsni parkirni raj? Ti su gradovi ponudili drugačije oblike prijevoza u svoje centre te ih na taj način i rasteretili. Može li si i na koji način Rijeka priuštiti takve poteze te što bi to značilo? Kako potaknuti energetske tranzicije čitavog sustava kojeg moramo promatrati kao energetsku cjelinu?


U Rijeci je već sad vidljiv napredak u smislu održivog prometa jer danas ona broji tri operatera električnih romobila odnosno njih 600 komada koji sudjeluju u prometu.


Poslušajte ovaj zanimljivi razgovor:

Kaf'e: Vedran Kirinčić

Osoba koristi električni romobil u Rijeci; ilustracija

Osoba koristi električni romobil u Rijeci; ilustracija

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.