Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velečasni Ivan Milardović - "narodni svećenik"

05.01.2020.

11:00

Autor: Albert Petrović / HRT Radio Rijeka

Don Ivan Milardović (Foto: Albert Petrović / HRT Radio Rijeka)

Don Ivan Milardović (Foto: Albert Petrović / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

U emisiji "Klasa optimist" danas smo ugostili Don Ivana Milardovića, župnika s Jelenja koji stoluje u crkvi sv. Mihovila Arkanđela. Njegova župa okuplja okuplja sedamnaest naselja grobničkoga područja.

Don Ive je poznat kao "narodni svećenik", čovjek koji živi sve brige, nedaće i veselja sa svojim župljanima jer kako sam kaže, citirajući jednog sveca - Pastir mora mirisati na stado. Iako rodom Dalmatinac, kao bebu su ga roditelji donijeli na Mavrince pa se može reći da je pravi "Grobničan".

Velečasni Milardović doslovce živi Isusov nauk jer kaže: "Kako ja mogu biti mirne savjesti ako bilo koji od mojih župljana nema osnovne stvari za život, a ja imam - pa ne mogu mirno zaspati". Zato je organizirana akcija "Košara bratske ljubavi", kojom se spontanim dobrotvornim prilozima mještana pomaže one slabijeg imovinskog stanja, potrebite i ugrožene.

Također, svake godine se organizira akcijska prodaja boca što su kao darovi stigle u župni dvor, a prikupljeni novac odmah stiže najugroženijima. Jedan od najvećih pothvata vlč. Milardovića je izgradnja nove crkve u Podhumu, mjestu poznatom po fašističkom masakru nad nedužnim stanovništvom. Crkva je posvećena svetom Maksimilijanu Kolbeu koji je skončao život u fašističkom logoru. Crkva je podignuta vlastitim snagama, prilozima mještana i brojnih donatora, a jedan od onih koji su pridonijeli besplatnim koncertom bio je i Thompson.

Životni optimizam ovaj "hiperaktivni" župnik crpi naravno u vjeri i životu s njom, vjeri koja nema nikakav predznak i nije opterećena ideologijama, a najljepša nagrada je zadovoljstvo onih kojima nastoji pomoći. "Nije uvijek lako", priznaje don Ive, "svjedočiti patnjama, ponekad tragedijama bliskih ljudi. Evo, na primjer, mi držimo misu u bolnici Lopača i u trenutku kad nastupi onaj "Mir s tobom", dovoljno je vidjeti način na koji se oni rukuju i izgovaraju jedan drugom imena, način na koji razmjenjuju taj blagoslov, da ti srce bude puno", ispričao je velečasni. Poslušajte razgovor:

Velečasni Ivan Milardović - "narodni svećenik", pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.