Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veleposlanica Norveške u Rijeci: Hrvatska je hit!

29.04.2016.

13:44

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka tvrka Navis upravo gradi četiri ribarska broda za norveške naručitelje, a prošlogodišnji izvoz riječkog gospodarstva u Norvešku bio je tri puta veći od uvoza, točnije 50 milijuna eura, rečeno je na prijemu za norvešku veleposlanicu u Hrvatskoj Astrid Versto, u sjedištu Županije u Rijeci.

U nastupnom posjetu Rijeci, norvešku veleposlanicu u pratnji počasne konzulice Kraljevine Norveške u Rijeci Loredane Frank Jerman i tajnika koordinacije hrvatskih društava prijateljstava Andrije Karafilipovića, primili su zamjenik župana Petar Mamula, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik HGK ŽK Rijeka Vidoje Vujić. Istaknuto je da tridesetak tvrtki s područja Primorsko-goranske županije vrlo uspješno posluje s norveškim partnerima. Gospodarska delegacija priprema skori posjet Norveškoj, a ponuda zdravstvenog turizma Kvarnera je nedavno predstavljena u Oslu. Veleposlanica Versto čestitala je Rijeci na izboru za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine te najavila jačanje kulturne suradnje.

Od ljeta kreće izravna avionska linija Krk - Oslo, a norveška je veleposlanica istaknula kako je Hrvatska među Norvežanima jako popularna. "Prošle je godine 200 tisuća Norvežana posjetilo Hrvatsku. Imate sigurnost, ljubazne ljude, fantastičnu obalu i klimu, pa mislim da će se broj turista ovo i iduće ljeto jako povećati", rekla je norveška veleposlanica te pri idućem posjetu najavila razgovor na hrvatskom jeziku koji intenzivno uči. Hrvatska je hit, svi postojeći letovi iz Norveške bukirani su mjesecima unaprijed, rekla je veleposlanica. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.