Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veličanstveni Apoksiomen dobio je dom - Komadina napustio svečanost

30.04.2016.

20:56

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Malom Lošinju svečano je otvoren Muzej Apoksiomena. Uoči otvaranja, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je kako će novouređeni muzej pridonijeti produženju turističke sezone i Mali Lošinj upisati na kulturnu kartu svijeta.

"Impresionirana sam i drago mi je da smo se uspjeli izboriti da Apoksiomena vratimo u Mali Lošinj. Mislim da će otvorenje ovoga muzeja pridonijeti produženju turističke sezone i da je Mali Lošinj već postavio na kulturnu mapu svijeta", rekla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Novouređeni Muzej Apoksiomena u palači Kvarner, na Rivi lošinjskih kapetana, tu statuu pronađenu u podmorju između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja "vraća kući". Muzej predstavlja spoj antike i modernoga doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskoga arhipelaga.

Pretpostavlja se da je antički brončani kip atleta, visok 192 cm, završio u moru početkom 1. stoljeća zbog jaka nevremena i opasnosti od prevrtanja broda ili kao žrtva bogovima za siguran nastavak putovanja kroz Osorski kanal. Djelo je nepoznatoga autora u 2. ili 1. stoljeću prije Krista. Na morskome dnu pronašao ga je i fotografirao belgijski turist Rene Wouters 1996. godine.

Nalaz je tek dvije godine kasnije prijavljen hrvatskome Ministarstvu kulture. Uslijedile su godine temeljite restauracije, nakon čega je Apoksiomen smješten u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Prije povratka u Mali Lošinj, proputovao je svjetske muzeje: od Louvrea u Parizu, preko londonskog British Museuma do muzeja Paul Getty u Los Angelesu. 

Ipak nije sve prošlo u svečanom tonu. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je na početku svečanosti, ali je revoltirano napustio muzej jer nije mogao u obilazak prije svečanog otvaranja s predsjednicom, kad je obišla muzej u pratnji supruga i gradonačelnika Cappellija. 

Na otvorenju Muzeja Apoksiomena mi je zabranjen bio ulazak s predsjednicom Republike i gradonačelnikom Malog Lošinja iako je to protokolom bilo predviđeno te mislim da više tamo kao predstavnik županije nisam imao što raditi iako mi je organizator dao do znanja da nisam poželjan na otvorenju, rekao je za Radio Rijeku župan Zlatko Komadina.

Poslušajte izjave predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, te župana Komadine:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.