Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velika Kladuša: Narod pomaže, a institucije slabo

20.06.2018.

12:29

Autor: Neva Funčić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Svjetski je dan izbjeglica. Broj izbjeglica i raseljenih osoba je prošle godine dosegao 68 i pol milijuna ljudi, a polovicu čine djeca, izvijestili su Ujedinjeni narodi. Više stotina izbjeglica i migranata zaustavljeno je na novoj Balkanskoj ruti u Velikoj Kladuši.

Ljudi koji dolaze iz različitih zemalja Azije i Afrike su smješteni u improviziranom izbjegličkom kampu, ali i u napuštenim objektima i na ulici, rekla je Aldijana Purić, glavna urednica programa Radija Velika Kladuša u programu Radio Rijeke.

Neki su iz ratom zahvaćenih područja Sirije, ali ima i ekonomskih migranata iz Alžira i Maroka, a svima je cilj neka od zemalja Europske unije, govori Purić koja navodi da granicu prema Hrvatskoj čuvaju jake policijske snage obje države, uz svakodnevni helikopterski nadzor.

Prekjučerašnji pokušaj dvije stotine migranata da pješice probiju granicu na prijelazu Velika Kladuša-Maljevac nije uspio, kao ni prethodni takav pokušaj u svibnju , no za očekivati je da će izbjeglice i migranti pokušavati i dalje.

Prošlog petka 15. lipnja u kasnim satima se dogodio i incident u kojem je jedan migrant ubijen, a dvojica osumnjičenih za zločin su pritvoreni.

Migrantska je kriza bila i tema jučerašnje sjednice vijeća općine Velika Kladuša, koje je jednoglasno pozvalo državne vlasti da pripreme plan zbrinjavanja migranata s rokovima i obavezama svih sudionika. Poručuju da vremena za čekanje nema i da jednak teret trebaju podnijeti sve općine BiH. Protive se ideji da Velika Kladuša postane sabirni centar na samoj granici s Hrvatskom.

I Dom zdravlja u Velikoj Kladuši je preopterećen, bilježi dnevno i do sto novih intervencija, a sa vrućinama prijete i nove zaraze.

U međuvremenu svakodnevno stiže pomoć volontera humanitarnih organizacija i građana. Svijet je obišla humana priča o Asimu Matiću koji je svoju piceriju otvorio gladnim izbjeglicama. "Jedan o njih rekao mu je da je gladan, ali da nema novca. Asim od tada svakodnevno priprema obroke za izbjegle, uz pomoć volontera i donatora iz organizacije Pomozi.ba iz Sarajeva", priča Purić te dodaje da su građani Velike Kladuše darežljivi i humani.

U proteklom mjesecu ramazana su svakodnevno obilazili izbjeglice u kampu i nosili hranu i odjeću. "No sredstava je sve manje, novaca što je bilo se potrošilo, sad je vrijeme da se u rješenje problema uključe državne i međunarodne institucije", istaknula je novinarka RVK Aldijana Purić.

Poslušajte:

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.