Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velika obljetnica Fiumanke - punih 20 godina riječke regate

23.05.2019.

10:22

Autor: Radio Rijeka

Foto: Fiumanka

Foto: Fiumanka

Foto: - / -

Prošlo je dvadeset godina od kada je riječka Fiumanka prvi put razvila svoja jedra. Malo tko je tada vjerovao da će se gradu poput Rijeke dogoditi regata poput Fiumanke. A ne samo da se dogodila, nego i uspješno jedri već čitava dva desetljeća!

Rijeka i njezina luka ponovo će postati mjesto susreta nautičara na međunarodnoj jedriličarskoj manifestaciji, koja u najsjevernijem jadranskom zaljevu, iz godine u godinu okuplja više od 200 jedrilica i gotovo dvije tisuće jedriličara. Fiumanka je riječki i hrvatski praznik jedara s motom "Imaš barku, imaš jedro, prijavi se!", a ove godine obilježava značajnu obljetnicu koju će naznačiti novim događanjima.

Fiumanka je jedna od rijetkih, ako ne i jedina velika regata koja je potpuno besplatna! Svatko tko je ikad jedrio na Fiumanki sa sobom je ponio majicu kao uspomenu na sudjelovanje, a Rijeka ga je dočekivala otvorene luke i srca, osiguravajući svim sudionicima besplatan vez i gostoprimstvo nakon regate.

Fiumanka je mjesto susreta nautičara, medija i gospodarstvenika, i zahvaljujući svojim medijskim jedrima, otplovila je izvan nacionalnih granica i prometnula se među vodeće nautičke događaje.

U četvrtak 6. lipnja otvara se Regatni ured Fiumanke i počinje dvodnevna manifestacija AdRia4Blue, čiji je cilj promocija plave ekonomije i održivoga gospodarstva. Manifestaciju organizira Hrvatska gospodarska komora u suradnji s Kraljevinom Norveškom, kao zemljom partnerom. U večernjim satima na Botelu Marina Udruga LP rock organizira humanitarni koncert.

Dani vikenda od 7. do 9. lipnja proteći će u znaku jedrenja i zabave. U petak jedre mediji, u subotu će zaploviti 20. Fiumanka, a u nedjelju humanitarna 10. Rotary regata. Za dobru zabavu u petak su zaduženi grupa Colonia i svevremenski Kantridersi, a u subotu, nakon ceremonije proglašenja pobjednika, Riječani će zaljuljati rivu od Gata Karoline Riječke sve do Terminala, na najvećem disco partyu na otvorenom, uz disco kugle i poznate hitove iz 70-ih i 80-ih.

Osim što će i ove godine o Fiumanki pisati i pričati njezini medijski pokrovitelji, različite zanimljivosti uz izravna uključivanja u regatu te razgovori s jedriličarima i posjetiteljima moći će se pratiti i na YouTube kanalu Fiumanke. Kroz kampanju na Facebooku, u najavu riječke regate uključili su se brojni Riječani i njihovi prijatelji, koji sa svih strana svijeta pozivaju na Fiumanku.

Sve informacije o regati potražite na internetskoj stranici www.fiumanka.eu, Facebook stranici Fiumanke te instagram profilu fiumanka_regata.

Zato što je jedrenje više od sporta, a Fiumanka više od regate, zahvaljujući jedinstvenom pristupu organizaciji, riječka regata uspješno se pozicionirala među vodeće nautičke događaje po atraktivnosti, brojnosti sudionika i međunarodnoj prepoznatljivosti. Stoga i ove godine s velikim zadovoljstvom organizatori poručuju  - vidimo se na Fiumanki!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.