Hrvatski radio

Radio Rijeka

Velika subota - dan tišine i molitve

30.03.2013.

08:30

Autor: Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Velika subota kršćanski je spomendan. Slavi se dan prije Uskrsa. S Velikim četvrtkom, Velikim petkom i Uskrsom čini Vazmeno trodnevlje. To je dan tišine i molitve. Posjećuje se posebno uređeni Božji grob u crkvi. Navečer slavi se Vazmeno bdijenje.

Velika subota dan je Kristova počinka u grobu i drugi dan Vazmenog trodnevlja. Prema starom običaju, iako više nije propisano, Velika subota je i dan posta.

Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina; vjernici pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze preko dana, u slobodno vrijeme, posjetiti Isusov grob. Oltar ostaje simbolično nepokriven, misa se ne slavi niti se pričešćuje. U obiteljima se mirno sprema za uskrsnu svetkovinu i svaki vjernik nađe vremena da u tijeku dana pohodi svečano urešeni Isusov grob u crkvi.

Tako Crkva ulazi u Vazmeno bdijenje koje počinje u subotu navečer.

Na Veliku subotu riječki nadbiskup Ivan Devčić Vazmeno bdijenje predvodit će u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 21 sat.

Poslušajte uskrsnu čestitku nadbiskupa Devčića koju je uputio svim ljudima dobre volje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.