Hrvatski radio

Radio Rijeka

13:04 / 24.02.2017.

Autor: Josip Krmpotić

Velika završnica: Riječki karneval s više od 10 tisuća maškara i 110 grupa

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Još malo pa gotovo - žestok vikend prepun događanja, kako u Rijeci, tako i u cijeloj okolici i onda, napokon, nakon osam dugih tjedana užitaka evo i najvećega užitka - završnice Međunarodnoga riječkog karnevala.

Pojačane mjere sigurnosti: Iz PU Primorsko-goranske stiglo je priopćenje da će cilju nesmetanog održavanja Međunarodne karnevalske povorke i očuvanja javnog reda i mira, u nedjelju, 26.veljače, policijski službenici provoditi pojačane sigurnosne mjere. Policija će na više prilaznih mjesta centralnom karnevalskom događanju kontrolirati osobe i stvari što ih imaju sa sobom. Mole sudionike karnevalske povorke i posjetitelje da sa sobom ne nose sredstva i predmete kojima je moguće ozljeđivanje ili predmete čijim korištenjem može doći do protupravnih ponašanja. Ujedno pozivaju na suradnju i dosljedno pridržavanje uputa policije i organizatora karnevala. Podsjećaju da maskiranim osobama neće biti dopušten ulaz u trgovine, mjenjačnice, kafiće i druge objekte, ako prije toga ne skinu masku s lica.

Samom 34. izlasku na otvorenu scenu prethodit će humanitarni bal u Guveru, dosad je dao svoje kroz više od milijun kuna, čudo uzvanika i veleoposlanika odasvud - od SAD-a, Slovenije, Francuske, Indije, Koreje, Bugarske, Ukrajine, Italije. Subota još i za maškaranu jotu i kotliće - kuhari će pokazati sve što znaju, a vi pokažite koliko vam je veliko srce.

Zabave na sve strane i onda finiš petog godišnjeg doba najavio direktor TZ Grada Rijeke Petar Škarpa: "Ove godine ćemo u nedjelju, 26. veljače, imati 110 karnevalskih grupa, 10 tisuća i 400 sudionika, 74 alegorijska kola, jedna veličanstvena manifestacija, jedan zaista prikaz kreativnosti karnevalskih grupa iz cijele naše Županije, ali i grupa iz inozemstva i ostatka Hrvatske."

U Riječki karneval Grad, Turistička zajednica i pokrovitelji, od kojih su danas svoje rekli vodeći ljudi Erste banke, INA-e, Jadrolinije, ali i rotarijanci, ulože oko 2 milijuna kuna. Vrati se pet puta više, planirana zarada je 10 milijuna kuna i sve je tu - i tradicija i kultura i zabava i zarada!

Višesatno putovanje najboljega karnevala u ovom dijelu Europe startat će točno u podne s Rive, središtem grada proći će više od 10 tisuća maškara i do noći niti jedan automobil, a poziv na Karneval upućuje vam njegova kraljica, Elaie Filipović: "Dolazi nam taj najiščekivaniji trenutak i ovim putem pozivam sve da nam se pridruže i da se zabave s nama!"

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.