Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veliki interes poduzetnika za poslovanje s NATO savezom

28.09.2017.

14:09

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Samo tri tvrtke u PGŽ-u imaju certifikat poslovne sigurnosti koji je preduvjet za poslovanje s NATO savezom, čulo se danas u gospodarskoj komori u Rijeci na edukaciji o NATO natječajima javnih nabava. Od građevinskog do prehrambenog i IT sektora, hrvatski poduzetnici tu imaju veliku šansu.

Hrvatska gospodarska komora je od ulaska Hrvatske u NATO 2009. godine, pokrenula portal www.natonatjecaji.hr, gdje objavljuje NATO natječaje u suradnji s Uredom vijeća za nacionalnu sigurnost i Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. "Hrvatska tu ima dobre poslovne mogućnosti. Iako smo mali, kvalitetom možemo zauzeti dio kolača koji NATO sada nudi", rekao je stručni suradnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori Stipe Džapo.

Do sada su naše tvrtke dobivale poslove najčešće kao podizvođači, izuzev IT tvrtki koje već dvije do tri godine ugovaraju neke poslove. HGK objavljuje natječaje na mrežnoj stranici od 2009. Bilo ih je oko 500, uglavnom za robu široke potrošnje, od stolova, kompjutera, odjeće, obuće, opreme za sportske dvorane, prehrane. "Puno je direktora domaćih tvrtki do sada mislilo da se tu radi o naoružanju i vojnoj opremi. Upravo naoružanje se u ovim natječajima uopće ne objavljuje, ali sve ostalo NATO zapovjedništva traže", kaže Džapo.

Među rijetkim tvrtkama s certifikatom poslovne sigurnosti je i riječka "Alarm automatika", tvrtka s osamdesetak zaposlenih u Hrvatskoj. "Bavimo se sustavima tehničke zaštite i izuzetno je bitno da možemo raditi i na objektima kritične infrastrukture, za koje su potrebne posebne dozvole. Zato smo prije nekoliko godina prošli edukaciju i sigurnosnu provjeru, kako bismo ishodili potrebne certifikate za suradnju s NATO-om, ali i za poslove važne za sigurnost naše države", rekla je članica uprave riječke "Alarm automatike" Renata Dončević, koja ovakve seminare smatra izuzetno korisnim za gospodarstvenike.

Kako bi hrvatske tvrtke dobile pravovremenu informaciju, HGK već drugu godinu održava ciklus edukacijskih radionica po županijskim komorama. Gotovo svaka tvrtka može pronaći svoj interes, ako ne kao glavni izvođač, onda kao podizvođač traženih radova, rekla je Mirna Marević, stručna suradnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta. NATO sve natječaje objavljuje putem svoje agencije NSPA, koja je širokog spektra, i NCI agencije, koja je više usmjerena na informatički sektor.  

Iznosi su, naravno, veliki i zato je važno da se naše tvrtke udruže za neke natječaje, upozorava Marević. Dodaje kako je već objavljena najava NATO-vih natječaja velike nabave, koji će biti objavljeni iduće godine, od potražnje za šatorima, kuhinjama, do projekata IT sektora. Godišnji plan nabave NATO-a dostupan je na mrežnim stranicama Hrvatske gopspodarske komore. Poslušajte izjave:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.