Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veliki porast obolijevanja od melanoma: kako se zaštititi?

18.05.2015.

15:47

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Broj oboljelih od melanoma - zloćudnog tumora kože - je u porastu, a glavni uzročnik su ultraljubičaste zrake. Stiže vrijeme sunčanja, stoga stručnjaci upozoravaju na važnost zaštite kože od sunca.

U Europi godišnje oboli oko 132 tisuće ljudi, od čega 41 tisuća umire, a broj oboljelih raste od 3 do 7 posto. U Hrvatskoj se na godinu otkrije više od 500 novooboljelih, dok je u Primorsko-goranskoj županiji zbog melanoma lani umrla 21 osoba - što je dvostruko više nego 2010. godine, upozoravaju liječnici u povodu Europskog dana melanoma. 

Helena Glibotić Kresina iz županijskoga Nastavnog  zavoda za javno zdravstvo u Rijeci preporučuje izbjegavati sunčanje bez zaštite te u vrijeme kada su ultraljubičaste zrake najjače - od 10 do 17 sati. Preporučuje specijalistički dermatološki pregled jednom godišnje, ali i mjesečni samopregled madeža.

"Najprije treba provjeriti je li madež asimetričan, zatim se gledaju rubovi madeža koji mora biti pravilan, okrugli. Ako su rubovi nazubljeni, a madež nepravilan, to zahtjeva povećani oprez", tumači Glibotić Kresina i dodaje: "Gledamo i boju - madež treba biti jednakomjerno obojan - te najzad promjer madeža: svaki koji je veći od 6 milimetara zahtijeva specijalistički pregled.

Osobe svijetle puti, koje imaju genetsku predispoziciju ili više od 50 madeža po tijelu, spadaju u rizičnu skupinu i trebaju detaljnije preglede kod dermatologa, upozorava naša sugovornica. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.