Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veliko srce malom srcu: nabavlja se EKG monitor za Dječju bolnicu Kantrida

04.02.2017.

15:05

Autor: Iva Črnjar Ivančan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Godišnje se u Hrvatskoj rodi od 450 do 500 djece s prirođenom srčanom greškom, a oko deset posto ne doživi prvu godinu života. Ako ste roditelj djeteta koje je rođeno sa srčanom greškom ili želite pomoći onima koji borbu za život vode svakodnevno, pridružite se Udruzi "Veliko srce malom srcu“!

Ivica Krmpotić i Šejla Delić članovi su Udruge "Veliko srce malom srcu", neprofitne humanitarne udruge koja okuplja liječnike, zdravstveno osoblje i roditelje djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima.
Osnovana je 1994. godine u Zagrebu, a posljednjih godinu dana djeluje i podružnica u Rijeci. Ono što Ivica i Šejla žele poručiti roditeljima koji imaju djecu rođenu sa srčanom greškom jest da svoju borbu ne moraju proći sami, već mogu dobiti svu potrebnu pomoć od strane članova Udruge "Veliko srce malom srcu".

Velika torta u obliku srca koju ćemo svi moći kušati u subotu 11. veljače na Korzu, težit će oko 200 kilograma, uz promjer od 4 metra - što je čini najvećom tortom do sada u Hrvatskoj. Slastičari riječkog PIK-a složit će je od 16 komada, a za svaki je potreban podložak dimenzija 60x80 cm. Za tortu se izrađuje posebno postolje, a bit će smještena u šatoru. Za njezinu je izradu, između ostalog, potrebno 32 kg brašna, isto toliko margarina, 64 kg jaja, 50 kg šećera... (TPČ)

Udruga je mnogim humanitarnim akcijama opremila bolnice diljem Hrvatske i skupljala za medicinske aparate koji su potrebni djeci sa srčanim greškama. "Želimo društvu pokazati da su to djeca koja mogu normalno živjeti, a postoje i djeca koja žive s pola srca", kaže Ivica.

Šejla je majka četverogodišnje djevojčice koja ima prirođenu srčanu grešku, a za Udrugu je saznala kada je počela njezina borba. Naime, njezina je kći dosad prošla već tri operacije, a prvu je imala sa samo 11 dana života.

"Nisam znala da je moguće da dijete s takvom greškom uopće može živjeti. Želimo ispričati naše iskustvo drugim roditeljima da im pomognemo i kažemo što ih očekuje", ističe Šejla i dodaje da je moguće da dijete živi normalno s tom dijagnozom.

"Kad sam saznala da mi dijete ima prirođenu srčanu grešku, bilo mi je jako teško, nisam ni znala što je to. Nekako nisam u početku ni bila svjesna situacije, nisam znala za druge roditelje, nisam imala nikakvu pomoć niti znala što me očekuje. Iskustva drugih roditelja puno su mi pomogla i danas želim pomoći drugima", rekla nam je Šejla.

Ivici je Udruga također puno pomogla. Dok je njegova kći bila na liječenju u Zagrebu, Udruga im je dala na korištenje stan koji je dostupan svim roditeljima čija se djeca liječe u Zagrebu. Udruga već tradicionalno organizira humanitarnu manifestaciju Festival srca, koji se ove godine održava od 7. do 14. veljače diljem Hrvatske, a obilježit će se i u Rijeci.

Na riječkome Korzu 11. velječe s početkom u 12:30 sati organiziraju glazbeno–humanitarno-slatki događaj. Uz humanitarni koncert, na kojem nastupa dvadesetak izvođača, pripremit će i tortu u obliku srca, promjera četiri metra i tešku 200 kilograma. Komad torte prodavat će se po cijeni od 10 kuna, a sav prihod namijenjen je kupnji EKG monitora za Dječju bolnicu Kantrida. 

"Za život je dovoljno i pola srca", poručuje Šejla. Dođite na Korzo u subotu, 11. veljače, zabavite se i pomognite! Poslušajte razgovor u emisiji "Klasa optimist":

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.