Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veliko srce malom srcu: respiratorni sustav za Dječju bolnicu Kantrida

03.08.2018.

13:33

Autor: Neva Funčić

Mali i veliki članovi udruge i liječnici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Mali i veliki članovi udruge i liječnici (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Uduga "Veliko srce malom srcu" uručila je Odjelu za intenzivno liječenje djece Klinike za pedijatriju na riječkoj Kantridi 34 tisuće kuna vrijedan respiratorni sustav. Novac je prikupljen na humanitarnom koncertu klapske pjesme "Festivala srca" u travnju u Rijeci.

Novi uređaj olakšat će liječenje problema s disanjem kod male djece. Pozitivna energija članova Udruge "Veliko srce malom srcu" je neizmjerna, istaknuo je predstojnik klinike Sandro Dessardo te dodao da je, poput gesla na riječkom grbu, indeficienter - nepresušna. "Godinama nam pomažu donacijama potrebnih uređaja, a ovaj će izuzetno dobro doći u liječenju teško bolesne dojenčadi i male djece", rekao je dr. Dessardo. 

Da je donacija jedna u nizu, potvrdio je i voditelj primorsko-goranske podružnice udruge Ivica Krmpotić. Odjelu za dječju kardiologiju donirali su EKG uređaj s holterom i monitorom te digitalnu vagu, a sada su Odjelu intenzivne njege donirali respiratorni sustav AIRVO2. Novi je uređaj isporučila tvrtka Tehnomedika iz Zagreba. Za jesen pripremaju donacije monitora vitalnih funkcija i pulnog oksimetra.

Donacije Udruge u protekle dvije godine doseći će iznos od 140 tisuća kuna. "Mi, roditelji djece sa srčanim greškama, ne mislimo samo na djecu koja imaju srčane probleme, nego i na svu ostalu djecu koja se liječe u Dječjoj bolnici Kantrida riječkog KBC-a i trebaju pomoć", rekao je Krmpotić.

Novi respiratorni sustav itekako će pomoći, rekla je voditeljica Odjela intenzivnog liječenja djece Kristina Lah Tomulić te pojasnila da se terapija visokim protokom pokazala izuzetno uspješnom kod djece s respiratornim teškoćama. "Kod dijela djece može se izbjeći intubacija i sve komplikacije izazvane invanzivnim postupcima, tako da mali bolesnici novi uređaj jako dobro podnose", istaknula je dr. sc. Lah Tomulić te zahvalila u ime malih pacijenata i medicinskog osoblja.

Poslušajte izjave predstojnika klinike Sandra Dessarda, voditeljice odjela Kristine Lah Tomulić i predstavnika udruge Ivice Krmpotića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.