Hrvatski radio

Radio Rijeka

Veslajmo za naše rijeke - one su prirodno blago koje treba čuvati!

07.06.2017.

15:03

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu kontinuirane eko-kampanje pod nazivom "Naše rijeke, naše blago" Udruga WWF Adria trenutno provodi akciju "Veslajmo za naše rijeke", kojom želi iznova ukazati na potrebu očuvanja hrvatskih riječnih vodotoka i na ljudske aktivnosti koje ih ugrožavaju.

Organizacijom veslačkih izleta spomenuta se akcija tijekom ovoga tjedna provodi na osam hrvatskih rijeka: Savi, Dravi, Kupi, Zrmanji, Korani i Mrežnici. Aktivisti na tim vodotocima ukupno planiraju prijeći oko 75 kilometara, za što je potrebno šezdesetak sati veslanja, kaže jedna od sudionica Irma Popović Dujmović.

Povod ovoj akciji je zabrinutost zbog namjere da se hrvatske rijeke sve naglašenije koriste u energetici, pri čemu izgradnja hidroeletrana isključuje sve druge mogućnosti korištenja. Nepovoljno utječe i na očuvanje prirodnih vrijednosti te ljepote krajolika, vrlo važnih za turizam.

Negativnih primjera, potapanja riječnih slapova i brzaka već ima, a gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru ipak se još ubraja u sačuvane dijelove vodotoka gdje, slijedom toga, i dalje postoje potencijali turističkog razvoja. U svoju je akciju WWF Adria uključila lokalne udruge i predstavnike vlasti, čime želi stvoriti široku koaliciju za očuvanje okoliša. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.