Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Veze prirode" - očuvanje goranskih travnjaka, rijeka i životinjskih vrsta

31.01.2020.

10:42

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Projekt Veze prirode (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Projekt Veze prirode (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Projekt "Veze prirode", koji se uz 2,5 milijuna eura potpora Europske unije, provodi u Hrvatskoj i Sloveniji, lani je ponudio niz odgovora na pitanje, kako na područjima, koja su obuhvaćena ekološkom mrežom Natura 2000, sačuvati biološku raznolikost?

Nakon prošlogodišnjih, Nacionalni park Risnjak i tijekom ove godine u Gorskom kotaru najavljuje niz projektnih aktivnosti. Zahvaljujući projektu "Veze prirode" lani je od stabala, srušenih tijekom prirodnih nepogoda, očišćen izvor rijeke Kupe, čime je poboljšana njegova protočnost.

Voditelj projektnih aktivnosti u Nacionalnom parku Risnjak Stjepan Grevinger upozorava na postojanje istog problema u zaštićenom kanjonu potoka Kamačnik kod Vrbovskog. "Sigurno je da ćemo i u Kamačniku provesti čišćenje izvora. Time nastavljamo posao na izvorišnim dijelovima vodotoka koji su vezani uz rijeku Kupu. Izvor Kamačnik je dubok 114 metara, još je uži od onog na Kupi tako da će posao biti jako zahtjevan", rekao je Grevinger

Osim čišćenja i održavanja protočnosti izvorišta, pridodaje Grevinger, za očuvanje biološke raznolikosti važno je osigurati i opstojnost gorskih livada. "U Gorskom kotaru je sve manje stoke, a šume se sve više šire. Zato pokušavamo obnoviti stare livade te ih planiramo malčirati i kositi radi održivog razvoja i očuvanja populacije leptira", kaže Grevinger.

Upravo je Istraživanje rijetke i ugrožene vrste leptira, močvarne riđe, dosad bila važna aktivnost projekta "Veze prirode", a da rezultati nisu izostali potvrđuje Ivana Burić iz udruge "Hyla".

"Dosad smo potvrdili prisutnost močvarne riđe u poprilično velikom broju i to čak na četiri lokacije. Ujedno smo prvi u Hrvatskoj započeli primjenjivati metodu procjene brojnosti te vrste. Nastavljamo i popisivati i ostale vrste dnevnih leptira. Trenutačno na području NP Risnjak imamo zabilježeno njih 95. Zna li se da u Hrvatskoj ukupno imamo oko 197 vrsta dnevnih leptira, može se reći daje prostor risnjačkog masiva vrlo bogat", ispričala je Burić.

Projektom "Veze prirode" nastojat će se odgonetnuti, prebiva li uz gornji tok rijeke Kupe populacija vidre? Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Projekt Veze prirode, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.