Hrvatski radio

Radio Rijeka

Via Dinarica predstavljena u Bruxellesu: 1300 kilometara puta kroz Dinaride

20.06.2017.

17:04

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložba fotografija "Via Dinarica - put koji prirodno povezuje" otvorena je u Europskome parlamentu, kako bi predstavila projekt povezivanja planina i ljudi u Dinarskome gorju u jedinstvenu planinarsku stazu.

Dinaridi su najveće krško područje na svijetu, a u njima je i najdublji kanjon u Europi – Tara – te dvije posljednje europske prašume: Peručica i Biogradska gora. Najviši vrh Dinarida je Maja Jezerce (Jezerski vrh, 2694 m) u Prokletijama u sjevernoj Albaniji, uz granicu sa Crnom Gorom. Najveće planine Dinarida su Velebit, Dinara, Biokovo, Maglić, Durmitor i Prokletije. (Izvor: viadinarica.hr)

Planinarski put Via Dinarica proteže se od Slovenije do Albanije, na potezu dužem od 1300 kilometara, a u Europskome parlamentu su ga predstavili hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec te voditelji i dionici projekta, javlja Hina.

Via Dinarica namijenjena je planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride kao turisti. Projektom se želi podržati male proizvođače i uslužne djelatnosti u ruralnim i manje razvijenim krajevima, zaustaviti iseljavanje planinskih područja, očuvati prirodnu baštinu Dinarida i razvijati održivi turizam.

Na izložbi je prikazano 80 fotografija, a nakon Bruxellesa planirano je postavljanje izložbe i na raznim lokacijama u Hrvatskoj. Na svečanom otvorenju izložbe bilo je oko stotinu ljudi, među kojima i predstavnici Hrvatskoga planinarskog saveza, Hrvatske gorske službe spašavanja, razvojnih agencija, ravnatelji nacionalnih parkova i parkova prirode te predstavnici Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore. 

Nakon izložbe svoje su proizvode predstavili domaći OPG-ovi - proizvođači pršuta, sira, meda, slastica, ljekovitoga bilja i likera s trase Via Dinarice.

U proteklih pet godina trasiran je cijeli put Via Dinarica kroz Hrvatsku, u dužini od dvije tisuće kilometara, rekao je voditelj projekta u Hrvatskoj i autor izloženih fotografija Alan Čaplar. Put je prikazan na internetskim platformama outdooractive.com i viadinarica.com, s detaljnim tekstovima na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. "Efekti toga vidljivi su u povećanju posjećenosti naših dinarskih planina", napomenuo je Čaplar.

 Via Dinarica - najbolji novi planinarski put u svijetu

Dinaridi u brojkama: 200 planina * 240 vrhova iznad 2000 metara visine * 20 nacionalnih parkova * 19 lokaliteta svjetske baštine * 2200 km riječnih tokova * 200 prirodnih jezera * 15.000 speleoloških objekata * 38.000 biljnih i životinjskih vrsta * 70.000 srednjovjekovnih spomenika i arheoloških lokaliteta. (Izvor: viadinarica.hr)

Via Dinarica je namijenjena planinarima, biciklistima i drugim izletnicima koji posjećuju Dinaride, na potezu od Slovenije do Albanije. U projekt su uključene turističke agencije, proizvođači i udruge iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije. U Hrvatskoj Via Dinarica ima ukupno 57 etapa i obuhvaća šest nacionalnih parkova, četiri parka prirode, dva stroga prirodna rezervata te brojne privlačne hrvatske krajolike.

Turistički magazin "Outdoor" proglasio je Via Dinaricu najboljim novim planinarskim putom u svijetu. Prema izboru časopisa "National Geographic Travel", Via Dinarica proglašena je jednom od deset najboljih svjetskih destinacija za aktivnosti na otvorenome u ovoj godini. 

Projekt Via Dinarica pokrenuo je Program za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP), a zbog zatvaranja ureda UNDP-a u Hrvatskoj, projektne aktivnosti nastavila je specijalizirana Udruga Via Dinarica Croatia.

Na ovome linku poslušajte zanimljiv razgovor Edija Kišića s članom Udruge Via Dinarica Nedom Pinezićem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.