Hrvatski radio

Radio Rijeka

Via Dinarica - put koji prirodno povezuje planine i ljude

28.06.2017.

16:49

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Projekt povezivanja planina i ljudi u Dinarskome gorju u jedinstvenu planinarsku stazu "Via Dinarica" nedavno je predstavljen u Bruxellesu. Na više od 1300 kilometara, od Slovenije do Albanije, raj je za planinare, bicikliste i druge izletnike koji posjećuju Dinaride kao turisti.

U Bruxellesu je nedavno predstavljen projekt Via Dinarica u okviru kojega je, na inicijativu zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, Hrvatska predstavljena manje poznatim, ali možda i najatraktivnijim adutima na trasi te megašetnicom koja koja se sastoji od tri osnovna smjera. Plava linija prati jadransku obalu povezujući primorski niz dinarskih planina, bijela linija obuhvaća visoke Dinaride, a zelena linija unutrašnje Dinaride.

O atraktivnosti puta koji vodi od Slovenije do Albanije i kvaliteti cijeloga koncepta svjedoči činjenica da je respektabilni turistički magazin Outdoor 2014. Via Dinaricu proglasio najboljim novim planinarskim putom u svijetu, Active Traveller, National Geographic i Geo uvrstili su je 2016. među 10 najljepših putova na svijetu, a put je kao jedan od najboljih novih destinacija u svijetu predstavljen i na brojnim turističkim portalima.

Dinaridi u brojkama: 200 planina, 240 vrhova viših od 2000 metara, 20 nacionalnih parkova, 2200 kilometara riječnih tokova, 200 prirodnih jezera, 15 tisuća speleoloških objekata, 38 tisuća registriranih biljnih i životinjskih vrsta i više od 70 tisuća srednjovjekovnih spomenika i drugih arheoloških lokaliteta. O projektu, njegovom predstavljanju u Bruxellesu i novim planovima u programu Radio Rijeke govori član Udruge Via Dinarica Nedo Pinezić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.