Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vida Sever I Evelina Rudan obilježile ovogodišnje Goranovo proljeće

23.03.2021.

12:24

Autor: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

58. po redu Goranovo proljeće (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

58. po redu Goranovo proljeće (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Ovogodišnje 58. po redu izdanje najstarije pjesničke manifestacije u Hrvatskoj, Goranovog proljeća, stvaralački su obilježile dvije književnice. Vida Sever, kao dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike, te Evelina Rudan kojoj je uručena nagrada Ivan Goran Kovačić za najbolju poetsku zbirku.

Biti izabran kao dobitnik nagrade Goran za mlade pjesnike, među sedamdesetak prijavljenih, potiče podijeljene osjećaje, kaže ovogodišnja laureatkinja Vida Sever. S jedne strane, pridodaje, dobitak takvog priznanja donosi afirmaciju, no s druge stvara i određeni pritisak. Poetski rukopis Vide Sever naslova "Suho mjesto" uočljivo je prožet motivima vode, a spomenuta suprotnost suho - vlažno temeljno je obilježje u čijim okvirima svoj pjesnički iskaz istražuje i gradi dobitnica nagrade Goran.

Za čitatelje koji istražuju kvalitetan poetski iskaz sa zavičajnim identitetom, zbirka "Smiljko i ja si mahnemo", autorice Eveline Rudan nezaobilazna je lektira, posebno ako su vezani uz čakavštinu Istarske i Primorsko-goranske županije. Tim više, što je spomenuti poetski rukopis, nakon lanjske nagrade "Fran Galović", ove godine najboljom pjesničkom zbirkom proglašen i na "Goranovom proljeću", te je autorici uručena nagrada "Ivan Goran Kovačić".

Evelini Rudan je ponajprije drago, što je i prije dobitka spomenutih priznanja, zbirka naišla na pozitivan odjek kolega književnika. U zbirci se naslov "Smiljko i ja si mahnemo" ponavlja kao početni stih svih pjesama, i time je poetski rukopis strukturiran kao balada, sastavljena od četrdeset baladičnih dijelova. Zbirka u sebi ima elemenata proze, jer, reći će autorica, želja joj je bila ispričati priču na jedan lirski način, nastojeći u nju ugraditi i neke elemente dramskog sukoba. Međutim, kako se primarno radi o lirskom tekstu, sklapanje fragmenata priče u cjelinu je prepušteno čitatelju. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Goranovo proljeće, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.