Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] 11 novoboljelih, 3 umrla; više kretanja, manje samoizolacija

10.05.2020.

14:04

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Od jučer je u Hrvatskoj je zabilježeno 11 novih slučajeva zaraze, pa je ukupno 2187 oboljelih. Umrle su tri osobe, čime je ukupan broj preminulih 90, rekao je ministar Beroš. Od ponedjeljka se ukidaju e-propusnice među županijam i obveza samoizolacije po ulasku u zemlju, najavio ministar Božinović.

Za naše i strane državljane Nacionalni stožer ukinuo je obvezu samoizolacije nakon ulaska u Republiku Hrvatsku, a nije uvedeno ni obavezno testiranje. "Ali svi koji dolaze u Hrvatsku imaju striktne upute za ponašanje", rekao je Krunoslav Capak. "Od njih se traži da nemaju puno kontakata, da ne izlaze puno van, da na eventualnim sastancima i sličnim okupljanjima u zatvorenom prostoru nose maske, da svaki dan mjere temperaturu i da se na prvi simptom jave liječniku. To je samo mala stepenica niže od samoizolacije", tvrdi Capak. Mjere na granici su ublažene radi omogućavanja prekogranične gospodarske suradnje i rješavanja nužnih osobnih razloga, poput odlazaka na sahrane i sličnog. rekao je Božinović.

Sve tri preminule osobe bile su u Općoj bolnici Koprivnica, a riječ je o starijim ljudima rođenima 1925., 1931. i 1935. godine, štićenicima tamošnjeg Doma za starije i nemoćne osobe.

Hospitalizirano je 169 bolesnika, od kojih je 13 na respiratoru. Dosad su od kovida ukupno oporavljene 1764 osobe.

Od 11 novooboljelih, u samoizolaciji je bilo osmero. U Splitsko-dalmatinskoj županiji je devetero novooboljelih, od toga osmero na otoku Braču, te u Brodsko-posavskoj i Primorsko-goranskoj po jedna osoba, izvijestio je Beroš.

Na otoku Braču je, na traženje županijskog i otočkog stožera, uvedeno 14 dana nužnih epidemioloških mjera, odnosno režim kakav je bio na snazi u cijeloj Hrvatskoj do 27. travnja, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Najavio je i novi val popuštanja mjera koji započinje sutra, a vrijedi za cijelu Hrvatsku osim za Brač. Omogućava se okupljanje do 40 osoba, umjesto dosadašnjeg ograničenja na petero ljudi; otvaraju se ugostiteljski objekti, trgovački centri, vrtići i niži razredi osnovnih škola; svim sportašima dozvoljavaju se treninzi na otvorenome, a od 13. svibnja i u zatvorenim prostorima. Tada će se dozvoliti i otvaranje fitness centara i teretana, a od 18. svibnja i bazena.

Za posjetitelje se otvaraju nacionalni i parkovi prirode, a smiju započeti i probe umjetnika i djelatnika u kulturi, pojednične ili u manjim skupinama. Dopuštanje organiziranja kulturnih događanja na otvorenim i u zatvorenim prostorima najavljeno je od 18. svibnja.

Također se od sutra ukidaju e-propusnice za kretanje među županijama, uspostavljaju autobusne i željezničke putničke linije te otvaraju kolodvori. "Sve je podložno promjenama ovisno o epidemiološkoj situaciji i sve će ovisiti o nama, stoga ostanimo odgovorni i poštujmo propisane mjere", poručio je Božinović. 

Što se tiče rada nedjeljom, trgovine ostaju zatvorene no ugostitelji smiju raditi, rekao je ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Pogledajte cijelu konferenciju za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.