Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Božinović: Ljubav pokažimo odgovornošću i samodisciplinom!

05.04.2020.

14:03

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: POOL / Pixsell

Foto: POOL / Pixsell

Foto: - / -

U Hrvatskoj je od koronavirusa, od subote, oboljelo 56 osoba, ukupno oboljelih je 1.182, a oporavljenih je 125, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju na konferenciji za novinare nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

Testirano je 10.847 uzoraka, 1.014 u posljednja 24 sata, a u prosjeku je pozitivno 10,9 posto uzoraka. Sada su na bolničkom liječenju 374 bolesnika. Od subote su preminule još tri bolesnika, po jedan u Dubrovniku, Zadru i Osijeku, izvijestio je ministar Vili Beroš, svi kronični bolesnici starije životne dobi.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović je, govoreći o sustavu e-propusnica, naglasio da je odrađen izvrstan informatički posao u kratkom vremenu. Izdana je 441.721 propusnica do nedjelje u 11 sati, a od toga su poslodavci tražili 373.302 propusnice. Odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva i sada treba vidjeti analize, primjerice, koliko je među odbijenima onih koji su u propisanoj izolaciji, a pokušali su dobiti propusnicu, zaključio je ministar.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je o protokolu postupanja sa svim hrvatskim građanima koji su se jučer ili će se danas vratiti u domovinu. Svaki od njih 143 koji su stigli jučerašnjim letovima su pod epidemiološkom kontorolom, uzeti su im brisevi i moraju ostati u samoizolaciji 14 dana. Od tih briseva je do nedjelje u 13 sati dovršeno testiranje za 73 uzorka i svi su negativni.

Na isti način postupat će se i s putnicima koji se u nedjelju očekuju na Bregani, odnosno u zadarskoj luci. Dakle, epidemiološki su svi potpuno pokriveni, naglasio je Capak. 

Odgovarajući na novinarsko pitanje o dobnoj strukturi oboljelih ravnatelj HZZJZ-a rekao je da je među njima najviše onih u dobi između 50 i 60 godina, 26 je djece u dobi do 10 godina, 33 mladih u dobi između 10 i 20 godina te 143 starijih od 70 godina. 

Na pitanje o ponovnom otvaranju tržnica ministar Božinović odgovorio je da su različiti modeli otvaranja tržnica tema svakodnevnih dogovora te istaknuo da je skoro oblikovana odluka o mogućnosti prodaje na otvorenom, ali s ograđenim prodajnim prostorom kako bi se smanjila mogućnost socijalnog kontakta. Najavio je da će odluka biti donijeta uskoro, ako brojevi rasta oboljelih u Hrvatskoj nastave samo linearno rasti.

Božinović je na kraju zahvalio svima koji i na Cvjetnicu predano rade da bi se sustav održao i u kriznom vremenu te zaključio: "Ljubav pokažimo odgovornošću i samodisciplinom i ostanimo doma!" 

Najnovije podatke nacionalnog Stožera Civilne zaštite slušajte u snimci s konferencije za novinare:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.