Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 108 novih slučajeva, u bolnicama ukupno 143 osobe

22.07.2020.

14:29

Autor: Hina

Foto: Lana Slivar Dominic / Pixsell

Foto: Lana Slivar Dominic / Pixsell

Foto: - / -

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 108 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj trenutno oboljelih u srijedu je 1.127 osoba. 143 osobe su na bolničkom liječenju, s devet pacijenata na respiratoru.

Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor apelirali su u srijedu na građane da se dosljedno i disciplinirano pridržavaju jednostavnih javnozdravstvenih mjera kako bi od zaraze koronavirusom zaštitili sebe, obitelj, prijatelje, kolege i sve ostale. "Covid-19 je visoko zarazna bolest izazvana novim koronavirusom koji se izuzetno lagano kapljično prenosi. Širenje epidemije nije moguće u cijelosti zaustaviti sve do pronalaska cjepiva ili lijeka, ali se epidemiološkim mjerama ona može držati pod kontrolom", stoji u priopćenju koje potpisuju predsjednik HLK-a Krešimir Luetić i predsjednik HLZ-a Željko Krznarić. Provođenjem  mjera za sprečavanje prijenosa virusa značajno ograničavamo i usporavamo širenje epidemije, izravno smanjujemo broj novozaraženih te izbjegavamo moguće urušavanje zdravstvenog sustava, poručili su. 

Dvije osobe su preminule, što znači da je do sada preminulo 125 osoba od početka epidemije. Preminule su dvije muške osobe u KBC-u Osijek, 1946. i 1945. godište. Oba pacijenta imala su udružena brojna patološka stanja, a jedan od njih bio je na respiratoru.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze, broj pozitvnih na koronavirus u Hrvatskoj iznosi 4530.

Od početka epidemije testirano je 106.805 osoba, a u zadnja 24 sata njih 1279, tako da je pozitivnih 4,24 posto.

Na bolničkom liječenju su 143 osobe, a njih devet na respiratoru. Prosječna dob bolesnika je 47,1 godina.

Do danas se oporavilo 3278 osoba, a u zadnja 24 sata iz bolnice je otpušteno 12 novih ozdravljenih što daje broj od 1051. Kod kuće se oporavilo 78 osoba više, tako da se kod kuće oporavilo ukupno 2256 osoba.

Više poslušajte u zapisu s konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.