Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 11 novoboljelih, ukupno 2207; nema novih preminulih

12.05.2020.

14:04

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što znači da je ukupno do sada pozitivnih 2207 osoba, a nema novih preminulih, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite u 14 sati.

Četvero je novodijagnosticiranih u Koprivničko-križevačkoj županiji, po dvoje u Zadarskoj i Požeško-slavonskoj te po jedan u Istarskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj.

Beroš je rekao da je na respiratoru 11 bolesnika, a hospitalizirano je 159 ljudi, jedan manje u odnosu na jučer. Iz zdravstvenih ustanova otpušteno je 693 ljudi, 9 više u odnosu na jučer, a oporavljenih kod kuće je 1115, 15 više nego jučer. Ukupno oporavljenih sada je 1808.

Novih preminulih nema, pa je ta ukupna brojka zaustavljena na 91.

Ministar je komentirao zamjenu identiteta bolesnica u KBC-u Split, zbog čega je ravnatelj Julije Meštrović pokrenuo unutarnji nadzor i uputio zahtjev za svoje razrješenje. Rekao je da je telefonski razgovarao s članovima obitelji obiju pacijentica te da je riječ o velikom i bolnom propustu za koji se mora utvrditi odgovornost.

Dodao je da je prema preliminarnim podacima najvjerojatnije došlo do zamjene medicinske dokumentacije nakon hitnog prijema i prilikom smještaja na bolnički odjel te da "pogreška nije uzrokovala bilo kakav propust u liječenju".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na novinarsko pitanje iznio podatke o letu iz Frankfurta na kojem je bilo zaraženih putnika. Tim je letom 2. svibnja došlo 74 putnika i članova posade, između ostalih i grupa radnika tvornice "Đuro Đaković". Među njima ima devetero pozitivnih, a prvi je obolio 5. svibnja.

Osim njih, s tog je leta pozitivna po jedna osoba u Zadru i Sisku te strani državljanin koji je u Istri. Oni koji su putovali tim letom su kontaktirani, upozoreni i određena im je mjera samoizolacije, no epidemiolozi nisu uspjeli pronaći sve putnike, rekao je Capak.

Upitan za komentar rizika od ukidanja samoizolacije za one koji ulaze u Republiku Hrvatsku, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je razliku između samoizolacije koju propisuju epidemiolozi tragom kontakata sa zaraženim osobama te samoizolaciju na graničnim prijelazima. "To je preventivna mjera i nije posljedica razgovora s epidemiolozima već se propisivala svakome, i to se sada mijenja", naglasio je. 

"To je odluka donesena zbog činjenice koja je analizirana i u Stožeru i prije svega u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, da ta populacija, prema dosad praćenim podacima, zapravo ne pridonosi povećanju broja, kad govorimo o ulasku preko graničnih prijelaza. Umjesto samoizolacije uvedena je pisana preporuka kojom se svakome tko ulazi u Republiku Hrvatsku nalaže što bi trebao raditi - ostvariti samo nužne kontakte i nužne izlaske iz objekta u koji je smješten", rekao je ministar.

"Što se tiče zrakoplova i svih koji su bili na tom letu, i u ovom trenutku i ubuduće će ostati mjera samoizolacije", dodao je.

Božinović je najavio kako će Europska komisija sutra izaći s preporukama o prijelazu unutarnjih i vanjskih granica Europske unije i mogućnostima aktiviranja turizma. "U tom kontekstu će se razgovarati o tome pojedine ne samo države nego i regije mogu međusobnim sporazumima regulirati prijelaz granice kroz faze u zajedničkoj borbi protiv koronavirusa", naglasio je. 

Konferenciju za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite prenosili smo uživo, pogledajte snimku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.