Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 136 novih zaraza u Hrvatskoj, dvije osobe preminule

24.08.2020.

14:14

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Čekanje za testiranje ispred NZJZ-a u Zagrebu (Foto: Pixsell)

Čekanje za testiranje ispred NZJZ-a u Zagrebu (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježena 136 nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule. Broj aktivnih slučajeva obolijevanja od kovida danas je ukupno 2212. Među njima su 163 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 12 pacijenata, javlja Nacionalni stožer.

Preminula su dvojica muškaraca s opsežnim pridruženim bolestima, jedan u KBC-u Osijek, rođen 1937. godine, te jedan u splitskom KBC-u, rođen 1940.

Najviše je zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji (77) i Gradu Zagrebu (38). Kako smo već javljali, u Primorsko-goranskoj je danas troje novozaraženih.

Voditelj Nacionalnog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako su na današnjem sastanku sa županijskim stožerima dogovorili da lokalni stožeri trebaju preciznije definirati žarišta zaraze.

"Županijski i lokalni gradski i općinski stožeri će time dobiti više posla vezano za zadaće koje će imati kada je u pitanju organizacija škola. Naglasak se stavlja na one skupine koje su označene kao rizične, na stariju populaciju, korisnike domova za starije i nemoćne", kazao je.

Božinović očekuje da će neki od stožera izaći s konkretnim mjerama, a ako se vidi da svi stožeri imaju slične zahtjeve, onda se može donijeti mjera koja će vrijediti za cijelo područje Hrvatske. "Ovo nije bio sastanak na koje se planiralo donijeti određene mjere, no očekujem da će županijski stožeri vrlo skoro održati sastanke s gradskim i općinskim stožerima te organizirati život kada je u pitanju borba protiv koronavirusa na način da će promptno pratiti situaciju i izvješćivati Nacionalni stožer", dodao je.

Od danas posebne mjere za Imotski i okolicu

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije i Stožera civilne zaštite Grada Imotskog i okolnih općina, od danas su uvedene posebne epidemiološke mjere za područje Imotske krajine. 

Tako na svadbenim svečanostima i na sahranama smije biti prisutno najviše 50 osoba, dok se ostale privatne svečanosti i proslave mogu organizirati jedino u krugu obitelji, s najviše 20 prisutnih osoba. Na sahranama se sućut ožalošćenima ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Ugostiteljski objekti smiju usluživati goste jedino na terasama, a OPG-ovi ne smiju primati skupine u kojima je više od 20 osoba. Mjere će trajati sljedećih 14 dana.

Pogledajte snimku današnje konferencije za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.