Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 15 novooboljelih, većinom iz samoizolacije

09.05.2020.

14:04

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Fotomontaža HRT

Foto: Fotomontaža HRT

Foto: - / -

U Hrvatskoj je od petka do subote od kovida oboljelo još 15 osoba, od toga je njih 14 iz skupine osoba kojima je bila propisana samoizolacija, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

U Hrvatskoj je od koronavirusa ukupno obljelo 2176 osoba. Obavljeno je 44.218 testova, 840 u posljednja 24 sata, a postotak pozitivnih među testiranima je sada 4,92 posto. Na žalost od jučer je jedna osoba preminula, a riječ je o bolesniku iz Osijeka koji je bio na respiratoru i ranije je bolovao od kroničnih bolesti. Na respiratorima je još uvije 13 oboljelih.

Govoreći o novooboljelima ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da su dvije djelatnice jednog doma za starije u Splitu testiranjem 'uhvaćene' prije povratka na posao. U Koprivnici su oboljeli kontakti ranije oboljelih u domu za starije, bilo da je riječ o korisnicima ili zaposlenicima doma, a samo za jednu osobu još se ne zna kako se zarazila i epidemiološki izvid je u tijeku. 

U Slavonskom Brodu još je pet pozitivnih među osobama koje su se vratile u Hrvatsku iz Švedske, a obzirom da je bilo još osoba koje su se ranije vraćale iz Švedske ili su još na radu u toj zemlji i pokazuju simptome bolesti, ta priča vjerojatno još nije završila. 

Situacija na Braču navela je Stožer na mjeru povratka unatrag za taj otok, objavio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović

Unatoč tim žarištima, situacija na području cijele zemlje je zadovoljavajuća i treća faza popuštanja krenut će prema planu. Ministar Božinović najavio je liberalizaciju prelazaka granice za Hrvatske građane, ali i za strance koji dolaze poslom ili iz neodgodivih osobnih razloga. Na ulasku u Hrvatsku dobit će pismene upute kako se ponašati, ali više neće biti obvezna samoizolacija. 

Intenzivno se razgovaralo i s Ministarstvom kulture, rekao je Božinović i najavio početak proba od 11. svibnja, a kino, kazališnih i drugih programa od 18. svibnja uz posebne epidemiološke mjere. Izrađene su i preporuke za produkcijske timove koji snimaju filmove ili glazbu. 

Kladionice i automat klubovi također će vjerojatno biti otvoreni od 11. svibnja. 

Ravnatelj Capak najavio je i objavu epidemioloških preporuka za trgovačke centre, a obzirom da su preporuke za trgovine i ugostiteljske objekte već objavljene, naglasio je da će iz koridora centara biti uklonjene klupe za odmor, a centri će morati kontrolirati broj osoba koje su ušle i izašle da bi se osigurala mogućnost održavanja fizičke distance.

Ministar Božinović zaključio je konferenciju za novinare istaknuvši da u nekoliko aktualnih primjera vidimo koliko se brzo virus širi i da se nada da restrikcije nećemo morati vraćati na nacionalnoj razini.

Najnovije podatke za Hrvatsku slušamo na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.