Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 36 novooboljelih, ne odustajemo od mjera opuštanja

08.05.2020.

14:04

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Srđan Vrančić / Pixsell

Foto: Srđan Vrančić / Pixsell

Foto: - / -

Nakon niza dana u kojima smo bilježili jednoznamenkasti broj novooboljelih, u Hrvatskoj je od četvrtka do petka od kovida oboljelo još 36 osoba, a novo žarište na Braču dokaz je da se situacija preko noći može promijeniti, rečeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Novooboljeli su povećali ukupan broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj na 1161. Obavljeno je 43.378 testiranja, jučer 1448. Na respiratoru je 13 bolesnika, a oporavljenih je 1689, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dio novooboljelih su obiteljski i poznati kontakti ranije oboljelih, jedan je vezan uz povratak našeg radnika s rada u Švedskoj, ali na Braču trenutno tri epidemiologa prate situaciju u kojoj je najviše novooboljelih. Očekivano, novinarsko pitanje bilo je: radi li netko u Splitsko-dalmatinskoj županiji nešto krivo?

Ministar Beroš istaknuo je da je riječ o situaciji u kojoj su ljudi zanemarili osnovno: fizičku distancu i pranje ruku. Naime, osobu koja se vratila kući s bolničkog liječenja posjetilo je 37 ljudi, a 22 od njih sada su COVID pozitivni. Dakle, zaključio je ministar, da nije bilo posjeta ne bi bilo ni takvog širenja virusa. 

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović naglasio je da stožer prati epidemiološku situaciju i zasad ne vide razloga da se prestane s opuštanjem mjera. Međutim, dodao je, najnoviji primjer pokazuje da se zbog povoljne epidemiološke situacije ne možemo prestati pridržavati uputa. 

Stožer neće odustati od liberalizacije e-propusnica, a što se prelaženja državnih granica tiče, primjer povratka zaraženog radnika iz Švedske pokazuje koliko je to osjetljivo i složeno pitanje za cijelu Europu, ali se razmatraju  razne mogućnosti opuštanja.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković najavila je niz novih epidemioloških preporuka za sustav socijalne skrbi, od novih mjera u domovima za skrb različitih kategorija korisnika, preko pružanja izvaninstitucionalnih usluga do rada centara za socijalnu skrb.

Dva su paketa mjera od kojih jedni stupaju na snagu 11., a drugi 18. svibnja. Centri za socijalnu skrb otvorit će vrata korisnicima, bit će omogućene posjete djeci koja su zbrinuta u sustavu, a korisnici domova za starije dobit će fizikalnu terapiju. Korisnicima domova će obitelji moći dostavljati hranu i higijenske potrepštine, uz obveznu karantenu tih paketa.  

Nove podatke na nacionalnoj razini doznali smo na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.