Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 42 novozaražena i 68 ozdravljenih tijekom 24 sata

22.04.2020.

14:04

Autor: Tatjana Sandalj

Krunoslav Capak (Foto: Davorin Višnjić / Pixsell)

Krunoslav Capak (Foto: Davorin Višnjić / Pixsell)

Foto: - / -

58. dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj je dijagnosticiran koronavirus kod 42 nove osobe, što znači da je ukupno zaraženo 1950 osoba. Tijekom utorak testirano je 1340 osoba, 19 oboljelih je na respiratoru, a ukupan broj ljudi koji su ozdravili narastao je za 68.

To znači da se od oboljenja koronavirusom u Hrvatskoj oporavilo 869 osoba, rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš

Dodao je i podatak da je tzv. reprodukcijski broj koronavirusa u Hrvatskoj već neko vrijeme ispod jedan, što znači da jedan oboljeli zarazi jednu osobu. To znači da mjere koje provodimo donose rezultate, naglasio je Beroš.

Povećani broj oboljelih u odnosu na dan ranije dogodio se zbog većeg broja oboljelih od koronavirusa u jednom domu za umirovljenike u Koprivnici. 13 novooboljelih je među korisnicima i dva među zaposlenicima doma.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je najavio da će hrvatska vlada u četvrtak objaviti cijeli program za gospodarski oporavak i povratak u 'normalan' život, ali i naglasio da se svaka od mjera oporavka može povući u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije. 

Capak je podsjetio da Hrvatski zavod za javno zdravstvo kontinuirano prati različite podatke o zdravlju stanovnika u Hrvatskoj, a sada im je prvi zadatak borba protiv koronavirusa. Nikada nismo skrivali podatke, ako nešto u nekom trenutku ne znamo onda to tako i kažemo, naglasio je ravnatelj Capak i dodao da ako u nekom trenutku nekome ne mogu dati određeni podatak ili obrađivati podatke onako kako on želi, treba imati na umu da je situacija s COVIDOM-19 u ovom trenutku prioritet. 

Jedan od takvih podataka koji je Capak najavio provjeriti za sutradan je situacija s uputom o tome može li onkološki bolesnik koji s otoka dolazi na redovitu terapiju putovati s pratnjom ili pratnja mora u samoizolaciju.

Iz Šangaja je u utorak stiglo još 58 tona zaštitne opreme koja je većim dijelom nabavljena nastojanjima hvatske vlade, ali i dvije donacije za splitsko područje i ta oprema se upravo raspoređuje, doznali smo na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite koju možete pogledati u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.