Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 48 novih oboljelih, ukupno 1011; još jedan preminuli

02.04.2020.

14:00

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak (Foto: Pixsell)

Ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je ukupno 1011 ljudi zaraženo koronavirusom. U 24 sata zabilježeno je 48 novih bolesnika, a umro je 80-godišnji kronični bolesnik u KB Dubrava, pa je do sada je umrlo sedam osoba, dok je 35 pacijenata na respiratoru. Presicu stožera pratimo uživo u našem programu i na portalu.

U Primorsko-goranskoj županiji jutros bilježimo dva novooboljela od koronavirusa u posljednja 24 sata. Radi se o članovima obitelji prethodno oboljelih, koji su se nalazili u izolaciji. Ukupno je do sada u županiji 51 zaražena osoba. 

Od jučer je oporavljeno još pet bolesnika, pa je ukupni broj izliječenih 78. Ukupno je do sada provedeno 8352 testiranja, od čega je jučer provedeno 672 testa. Još je jedna osoba u KBC-u Split stavljena na respirator, pa ih je ukupno u Hrvatskoj 35, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Stanje je dobro jer se poštuju preporuke", naglasio je Beroš i dodao kako "mjesta za optimizam ima, ali mjesta za opuštanje nema".

Istaknuo je kako je nedopustivo i potencijalno vrlo opasno okupljanje "na crno" u zatvorenim kafićima, o čemu ovih dana, kako je rekao, dobiva dojave građana. Rezultati takvih okupljanja vide se u povećanom broju zaraženih tek nakon nekoliko dana, a policijske uprave dobit će dodatne upute o kontroli svih takvih objekata, rečeno je na konferenciji za medije.  

Nije vrijeme za putovanja, naglasio je ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i pozvao naše državljane u inozemstvu da za uskrsne blagdane ne dolaze u Hrvatsku jer će ionako po dolasku morati proći 14-dnevnu samoizolaciju.

Poteškoće s radom novog sustava za izdavanje e-propusnica otklanjaju se u hodu, prati se situacija, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. "Za sve neodgodive poslove svi će 6. travnja moći putovati na ovaj ili onaj način", poručio je i dodao kako je do sada u RH ukupno izdano 12.736 propusnica. 

Objavljeni su i podaci o pobolu medicinskog osoblja: zaraženo je 57 liječnika, 10 stomatologa, 53 medicinske sestre i tehničara, 6 ljekarnika i 8 administrativnih službenika, rekao je Capak.

Ministar Božinović dodao je kako su među pripadnicima Civilne zaštite pozitivna na koronavirus trojica vatrogasaca i devetero policajaca, dok je u samoizolaciji petero pripadnika Crvenog križa, jedan vatrogasac, 13 pripadnika HGSS-a i 93 policajca. Iz samoizolacije je do sada izašlo 13 pripadnika HGSS-a i 91 policajac.

Hrvatska vojska bilježi osam zaraženih vojnika, od toga četvorica u Litvi, te jednog pripadnika Ministarstva obrane, iznio je Božinović.

Pogledajte konferenciju za medije Nacionalnog kriznog stožera RH:

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.