Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 54 novooboljela, šest preminulih tijekom 24 sata

14.04.2020.

14:03

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: POOL / Pixsell

Foto: POOL / Pixsell

Foto: - / -

50 je dan otkada je u Hrvatskoj zabilježen prvi oboljeli od koronavirusa. U 24 sata zabilježeno je 54 novih bolesnika, ukupno ih je 1704, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u utorak.

U ponedjeljak je testirano 569 uzoraka. U ukupnom broju obrađenih testova 9,28 bilo je pozitivnih na koronavirus. Prosječna dob oboljelih je 49,94 godina, a u ukupnom broju oboljelih broj žena porastao je na 51,3 posto, što znači da je 48,7 posto muškaraca. 

Tijekom 24 sata preminulo je šest osoba, jedna i u Rijeci, a svi preminuli bili su odranije kronični bolesnici. Trenutno su 34 oboljela na respiratoru. 

Od ponedjeljka je iz bolnica otpušteno 15 oporavljenih bolesnika, ukupno ih je sada 298, što s brojem onih koji su ozdravili kod kuće, a takvih je 117, čini ukupno 415 osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

Ministar Vili Beroš iznio je i usporedne podatke prema kojima je na milijun stanovnika u Španjolskoj 3690 oboljelih od koronavirusa, u Italiji 2638, u Austriji 1568, u Sloveniji 587, u Srbiji 464, a u Hrvatskoj 402. U broju oboljelih u Italiji je od koronavirusa preminulih 12,8 posto, u Španjolskoj 10,5 posto, u Sloveniji 4,6 posto, u Austriji 2,7 posto, u Srbiji 2,1 posto i u Hrvatskoj 1,82 posto. 

Ovi brojevi su vrlo značajni, tvrdi ministar Beroš, jer pokazuju da zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije preopterećen što je i bio cilj svih provedenih mjera. 

Ministar je istaknuo i da je u Hrvatskoj uveden novi interaktivni savjetnik o koronavirusu nazvan Andrija, a iako je dostupan svim generacijama, namijenjen je prije svega mlađim generacijama. Andrija djeluje edukativno, ali omogućava i asistiranu samoanalizu simptoma te procjenu stanja i informaciju o tome kome se osoba treba dalje javiti. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da kontinuirano imamo desetak posto oboljelih među testiranima što znači da je strategija testiranja dobro postavljena. Za bilo kakvo opuštanje mjera trebali bismo nekoliko dana imati pad novooboljelih, tumači Capak i dodaje da je nemoguće predvidjeti kada će to biti te kako će to utjecati na termine provođenja državne mature.

Capak je siguran da resorno ministarstvo ima plan kako provesti maturu prema svim epidemiološkim preporukama. 

Na ponovljena pitanja o pretvaranju prekovremenih sati zdravstvenih djelatnika u slobodne dane, ministar Beroš je podsjetio na odluku od 2. travnja koja se poziva na kolektivni ugovor i u kojoj stoji da se prekovremeni sati moraju platiti, a u slobodne dane mogu biti pretvoreni samo na pisani zahtjev zaposlenika. 

Pogledajte i poslušajte konferenciju za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.