Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 9 novooboljelih, ukupno 2196; još jedna osoba preminula

11.05.2020.

14:00

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Davor Božinović (Foto: Pixsell)

Davor Božinović (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata devetero novih zaraženih koronavirusom, što je ukupno od početka pandemije 2196 osoba. Jedna je osoba u Koprivnici preminula, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Od devetero novozaraženih, sedmero je s Brača i dvojica iz Brodsko-posavske županije, sve kontakti poznatih pozitivnih osoba, većina ih je bila u samoizolaciji.

Umrla osoba je muškarac rođen 1936. godine koji je bio kronični bolesnik. Od 160 hospitaliziranih pacijenata u hrvatskim bolnicama 12 ih je na respiratoru. Otpuštenih je 684, kod kuće oporavljenih 1100, što je ukupno 1784 ozdravljenih bolesnika.

KBC Rijeka danas je otpustio zadnjeg pacijenta pozitivnog na kovid-19, istaknuo je ministar Beroš.

Do danas u 13 sati u Hrvatsku je ušlo 667 stranih državljana, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i dodao kako je od toga broja 285 Slovenaca, po 20 iz Austrije i Njemačke, te 60 državljana iz trećih zemalja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

O uvjetima za ulazak u Hrvatsku odlučuje granična policija, naglasio je Božinović i dodao kako je mailom na adresu uzg.covid@mup.hr stiglo više od 600 zahtjeva kojima se stranci unaprijed informiraju o tome mogu li zbog razloga koji imaju ući u Republiku Hrvatsku, i tada je procedura na granici puno brža.

Rezervacija apartmana ili hotela, uz uvjet pridržavanja mjera i preporuka od strane gosta i domaćina, može biti razlog ulaska u Hrvatsku, rekao je Božinović.

Svi koji su nakon ulaska u Hrvatsku od granične policije dobili mjeru samoizolacije prije nego što je ukinuta, tijekom dana će biti skinuti s popisa osoba u samoizolaciji, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

"To se odnosi samo na one osobe koje su dobile samoizolaciju prilikom prelaska granice, a svi ostali koji su dobili mjeru samoizolacije zbog toga što su bili u kontaktu s oboljelim osobama ili zbog nekog drugog razloga, njima mjera samoizolacije ostaje", naglasio je Capak.

Konferenciju za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite prenosili smo uživo u našem programu i ovdje - pogledajte snimku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.