Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 96 novih oboljelih, ukupno 963; od danas e-propusnice

01.04.2020.

14:06

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 96 novih bolesnika, što je ukupno 963 oboljela. Testirano je 7680 osoba od čega je 12,52 posto pozitivno. Na respiratoru su 34 pacijenta, što je 2 više nego jučer, dok u protekla tri dana nije bilo preminulih.

Današnje povećanje najveći je dosad zabilježeni dnevni porast broja zaraženih u Hrvatskoj. Prosječna dob bolesnika je 48 godina, a 53 posto oboljelih su muškarci. Od pacijenata na respiratoru, jedan je i na ECMO uređaju. Ozdravile su 73 osobe, priopćeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH.

Prema statistikama, Hrvatska ima 1,5 umrlih na milijun stanovnika, dok ih Italija i Španjolska, koje su najteže pogođene u Europi, imaju više od stotinu umrlih na milijun stanovnika, a u Švedskoj, koja primjenjuje blaže mjere opreza od ostatka Europe, imaju 18 umrlih na milijun stanovnika, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

"Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje jer opuštanja ne smije biti. Stoga vas i dalje molimo da se odgovorno ponašate i da budete u vlastitim kućanstvima", naglasio je ministar .

Od danas se propusnice za kretanje stanovnika između različitih općina i gradova izdaju kroz sustav e-propusnica, na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu, a od 6. travnja to će kretanje biti moguće isključivo uz elektronsku propusnicu, pa postojeće valja zamijeniti, rekao je ministar unutarnjih poslova i načelnik stožera Davor Božinović.

Novoj usluzi moći će se pristupiti na internetskoj adresi epropusnice.gov.hr.

Naša krivulja je i dalje linearna, ali raste i danas je doživjela 'peak', pa se ne razmišlja o popuštanju mjera. To će doći na red nakon što pet dana zaredom budemo imali pad, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak

U samoizolaciji je gotovo 21.071 građanin, od kojih je 1446 zdravstvenih djelatnika. Njih 3829 su kontakti oboljelih. U zdravstvenom sustavu su pozitivna 53 liječnika, šest ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i tehničara te pet članova administrativnog osoblja, izvijestio je Capak.

Pogledajte konferenciju za medije:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.