Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: 98 novih slučajeva koronavirusa; nove cijene testiranja

17.07.2020.

14:52

Autor: HRT, Hina

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Foto: - / -

U Hrvatskoj je potvrđeno 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1192, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite. Hospitaliziranih pacijenata je 137, od kojih je sedam na respiratoru.

"Danas je 144. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata zabilježeno je novih 98 slučajeva, pa je broj trenutačno oboljelih, aktivnih slučajeva 1192, što je za dva više nego jučer", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 4137, od kojih se do sada oporavilo 2825, što je 68,3 posto. Prosječna dob bolesnika je 47,16 godine.

Ukupno je testirano 100.851 uzoraka, samo u 24 sata njih 1437. Postotak pozitivnih nalaza je 4,1 posto. Umrlih nema te je ukupan broj i nadalje 120. 

U protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 14 osoba, što daje broj od 994, a oporavljenih kod kuće je ukupno 1871, što je 76 više u odnosu na jučer.

U zdravstvenom sustavu je 87 aktivnih slučajeva, pet više nego jučer, a u samoizolaciji je 431 zdravstvenih djelatnika, 46 manje od jučer. 

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da u Hrvatskoj nema nikakvih novih žarišta. Najveće brojke su u Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Zagrebu, rekao je.

Beroš je naveo da iz HZZO-a imaju informaciju da se jutros analizom podataka o cijenama reagensa i saznanjima da na tržištu dolaze cjenovno povoljniji reagensi ustanovila prosječna cijena testiranja prema broju testiranih ciljnih sekvenci genoma virusa. Naveo je da je cijena testiranja za dvije ciljne sekvence genoma 501,49 kuna, dok bi za potrebe testiranja na tri ciljne sekvence iznosila 698,21 kunu.

"Dosad je bila jedinstvena cijena 1506 kuna. Sada se ta cijena mijenja i bit će prilagođena kriterijima koje je iznio ministar", rekao je Capak.

Beroš je rekao da vjeruje da će nove cijene stupiti na snagu već danas. Te će cijene plaćati svi oni koji se žele privatno testirati, bez uputnice koja svima omogućava besplatno testiranje.

Capak je objasnio da je, da bi se dijagnosticiralo da je netko pozitivan, potrebno pronaći najmanje dva pozitivna antigena, dvije sekvence, s time što je jedna obično zajednička za druge koronaviruse, pa se ne može znati je li to Covid-19 ili ne.

"Kad dijagnosticiramo drugi antigen, koji je specifičan, onda je to sasvim sigurno ta bolest. A ako odredimo tri antigena, onda u tome možemo biti još dodatno sigurni", rekao je Capak.

Konferenciju za novinare nacionalnog stožera možete pogledati u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.