Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: Iduća dva tjedna su ključna u borbi s koronavirusom

04.04.2020.

14:03

Autor: Tatjana Sandalj

Krunoslav Capak: kakvu krivulju oboljelih želimo? (Foto: POOL / Pixsell)

Krunoslav Capak: kakvu krivulju oboljelih želimo? (Foto: POOL / Pixsell)

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 47 novih osoba zaraženih koronavirusom, znači ukupno ih je 1.126, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na subotnjoj konferenciji za novinare nacionalnog Stožera Civilne zaštite.

Ukupno je obavljeno više od 9.833 testiranja, a u posljednja 24 sata - 583 testiranja. Od bolesti se oporavilo 119 osoba. Na žalost, ministar Vili Beroš izvijestio je i o četiri osobe koje su od koronavirusa preminule u Osječko-baranjskoj županiji, a sve su bile stariji kronični bolesnici.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera civilne zaštite Davor Božinović upozorio je na zlonamjernu elektroničku poštu kojom zločinci pokušavaju doći do podataka internetskog bankarstva. Dakle, ne otvarajte meilove za koje niste sigurni da su doista poslane od vaših banaka!

Osim toga, dodao je Božinović izdano je više od 382 tisuće propusnica za kretanje, a odbijeno je više od devet tisuća. "Sustav je počeo funkcionirati na način da obrađuje veliki broj podataka", rekao je. Do subote u podne evidentirano je 3.802 dojava o kršenju samoizolacije, od toga je utvrđeno 1.083 kršenja, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Smisao svih ograničavajućih mjera koje Stožer poduzima je smanjiti kretanje stanovnika i smanjiti mogućnost socijalnih kontakata, obzirom da se koronavirus upravo tako širi, podsjetili su na konferenciji za novinare. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je na novinarsko pitanje komentirao proljepšanje vremena i izlaske građana u šetnju. Još jednom je istaknuo da je kretanje zdravo, ali je trenutno veća opasnost da se zarazimo koronavirusom.

Naime, iduća dva do tri tjedna su kritično razdoblje za epidemiju koja, iako linearno, u Hrvatskoj još uvijek raste. Konferenciju za novinare nacionalnog Stožera pogledajte u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.