Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: jedan novooboljeli i jedna preminula osoba

15.05.2020.

14:00

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Tijekom 24 sata u Hrvatskoj je otkrivena jedna novooboljela osoba, što znači da ih je od početka epidemije COVID-19 virusom 2222, rekao je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš.

Obavljeno je ukupno 51.568 testova, a pozitivnih je bilo 4,31 posto. Osam bolesnika još je na respiratoru. Preminula je bolesnica u Splitu, 1923. godište, pa je ukupan broj preminulih 95, rekao je ministar Vili Beroš

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da se zbog dobre epidemiološke situacije od ponedjeljka 18. svibnja ukidaju ograničenja u obalnom linijskom pomorskom prometu.

Većina novinara u nastavku konferencije za novinare pitanja je uputila ravnatelju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslavu Capaku koji je podsjetio da, po novom zakonu, Vlada proglašava kraj epidemije na prijedlog ministra zdravstva.

Što se tiče epidemije i izbora, Capak je nekoliko puta ponovio da odgovore na brojna njemu postavljena pitanja može dati samo Državno izborno povjerenstvo. Kada HZZJZ od povjerenstva dobije pitanja i okvir, tek će tada moći izraditi epidemiološke preporuke za izbore.

Novinari su prenijeli da se dio putnika iz aviona koji je iz Frankfurta stigao 2. svibnja, a na kojem su bili zaraženi radnici iz Slavonskog Broda, požalio da putnici u avionu nisu nosili maske i nije bilo razmaka među njima. Capak je odgovorio da o tome treba pitati kompaniju koja je imala sve potrebne upute i propisane postupke. 

Na tom letu je zaraženo 13 osoba, devet radnika te putnici i njihovi kontakti. U Slavonski Brod vraća se još jedna skupina radnika, a epidemiolog iz njihova mjesta prati situaciju, objasnio je Capak i dodao da će oni radnici koji budu imali simptome ostati u Švedskoj dok se ne oporave, a ovi koji se budu vratili bit će dočekani na granici i bit će im uzeti brisevi. 

Priprema se postupak kojim će na siguran način u domove umirovljenika biti vraćeni oni korisnici koji su smješteni u bolnicama zbog dijalize, objavio je ravnatelj Capak.

Epidemiološka situacija nam je doista dobra pa je ministar Božinović iduću konferenciju za novinare Stožera najavio za ponedjeljak, a u međuvremenu će nove podatke objavljivati priopćenjima.

U nastavku pratimo konferenciju za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.