Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: osam novozaraženih, 1085 osoba u samoizolaciji

14.05.2020.

14:00

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

80. je dan otkada je koronavirus potvrđen u Hrvatskoj, a u protekla 24 sata otkriveno je osam novozaraženih i većinom su povezani uz avionski let iz Frankfurta od 2. svibnja i povratak naših radnika iz Švedske, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u četvrtak.

Ukupno je zaraženih u Hrvatskoj od početka epidemije 2221, a 1850 bolesnika se oporavilo. Obavljeno je ukupno 50.340 testiranja. Trenutno je sedam bolesnika na respiratoru, a od srijede ih je četvero otpušteno iz bolnica.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je da su svi izvori zaraze epidemiolozima poznati i da situaciju drže pod kontrolom. Također, vrlo pažljivo prate novu normalnost otkada smo počeli s opuštanjem mjera i za sada nema indicija da bi trebalo razmatrati tu situaciju ili bilo koju od povučenih mjera ponovno aktivirati. 

Trenutno je 1085 osoba u epidemiološki propisanoj samoizolaciji i sve su to kontaki već zaraženih, podsjetio je Capak, jer obavezna samoizolacija više ne vrijedi za one koji uđu u Hrvatsku iz inozemstva.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su inspektori u različitim inspekcijama obišli 58 tisuća poslovnih subjekata i utvrdili 2,4 posto nepravilnosti, a reagirali su upozorenjima. Govorimo o preporukama jer mislimo da su građani u prvoj fazi naučili kako se virus prenosi i koji su temeljni oblici zaštite, rekao je. 

Ovo je epidemija u kojoj možemo pobijediti samo svi zajedno, a najgora je sankcija, naglasio je Božinović, prenošenje bolesti, odnosno činjenica da si neodgovornim ponašanjem ugrozio zdravlje svoje obitelji i sebe samog. Podsjetio je na jednostavnu činjenicu koje bi trebali biti svjesni svi poslodavci i zaposleni - ako netko bude morao u samoizolaciju, neće moći raditi. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je komentirala pokušaje da se stvori tzv. imunitet krda. Gdje god su ga pokušali stvoriti - nisu uspjeli, rekla je osvrnuvši se na neka serološka istraživanja. Naime, podsjetila je, jedna od stvari koje su još uvijek nepoznanica kod koronavirusa jest koliko nas antitijela čuvaju od novog obolijevanja.

Pada li povjerenje ljudi u Hrvatskoj prema Nacionalnom stožeru civilne zaštite, bilo je novinarsko pitanje na koje je ministar Božinović odgovorio da o povjerenju građana govore dobri epidemiološki rezultati.  

Konferenciju za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite gledamo u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.