Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: osamnaest novozaraženih u Hrvatskoj

21.06.2020.

14:01

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Damir Špehar / Pixsell

Foto: Damir Špehar / Pixsell

Foto: - / -

Nakon što je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio o 19 novih slučajeva u 24 sata, u nedjelju se otkrivaju novi. Nacionalni stožer je na konferenciji za novinare izvijestio o 18 novozaraženih od koronvirusa te o selektivnim mjerama za tri županije u kojima je najviše zaraženih.

Novozaraženi su iz Osječko-baranjske, Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije pa je u tim županijama ponovno zabranjen izlazak korisnika ustanova socijalne skrbi iz domova te posjeti tim ustanovama; zabranjene su posjete u bolnicama, a zdravstveno osoblje mora nositi zaštitne maske.

Također, testiraju se svi zdravstveni radnici koji dolaze iz zemalja u kojima je lošija epidemiološka situacija, a i preporučeno im je da u te zemlje ne putuju. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da je porast broja novozaraženih doveo do toga da je danas 40 posto manji ulazak osoba iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku te 20 posto manji ulazak iz Srbije. 

Lokalni stožeri i dalje prate epidemiološke situacije na svom terenu, a vezano uz pooštravanje mjera iz stožera poručuju da "novo normalno" znači suživot s virusom.

Još uvijek ne postoje utemeljena istraživanja o tome da je virus oslabio, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu Alemka Markotić. Dodala je i da su istraživanja potvrdila da je najveća mogućnost prijenosa virusa u malim zatvorenim prostorima u kojima je više ljudi, znači u obiteljskim domovima, uredima, restoranima i javnom prijevozu.

Konferenciju za novinare Nacionalnog stožera koju možete gledati u nastavku:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.