Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: šest novozaraženih, tri preminula, 26 oporavljenih

13.05.2020.

14:00

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj oboljelih 2213, a tri osobe su preminule, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Obavljeno je 48.737 testiranja, od toga 1257 u zadnjih 24 sata, a postotak pozitivnih je 4,54 posto, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Na respiratoru je devet oboljelih, a hospitaliziranih je devet manje nego dan ranije, značii 150. Ukupno se oporavilo 1834 bolesnika, što je za 26 više nego u utorak.

Beroš je naveo da su u Splitsko-dalmatinskoj županiji tri novooboljela, dva s Brača i jedan iz Splita. U Istri, Šibensko-kninskoj županiji i Zagrebu je po jedan novi slučaj. Odakle koronavirus ponovno u Šibensko-kninskoj županiji, koja je danima bez novooboljelih, još uvijek se istražuje. 

Puno je pitanja i nedoumica o popuštanju i epidemiološkim mjerama. Dakle, za dječje igraonice vrijede iste preporuke kao i za dječje vrtiće i škole. Još uvijek traju dogovori epidemiologa i Ministarstva obrazovanja o tome kako će maturu polagati osobe kojima je propisana samoizolacija. 

U kafićima i frizerskim salonima smiju bidi dnevne novine. Prva preporuka bila je da ih ne bude, ali obzirom da nema podataka da bi se infekcija prenijela novinama, epidemiolozi su odlučili vjerovati higijenskim navikama građana. 

S epidemiolozima još nije nitko razgovarao o tome kako organizirati glasovanje za oboljele ili osobe u samoizolaciji.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla da svaka zarazna bolest može tražiti propisivanje karantene u određenim uvijetima, a posebno se to odnosi na nove zarazne bolesti. 

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović je, u kontekstu dokumenata Europske komisije o otvaranju granica, upozorio da je turistička sezona svima u interesu. Stoga je EK najavila mapu regija koja će se ažurirati svakodnevno, a na kojoj će biti dostupni epidemiološki podaci koji će putnicima omogućiti da donesu odluku kamo i kada žele putovati. 

Pojasnio je da bi spominjana aplikacija za praćenje ljudi trebala biti u nadležnosti ministarstava zdravstva i bit će dobrovoljna. neće služiti bilježenju geolokacijskih podataka nego: ako onaj tko je skinuo aplikacuju dobije koronavirus i odobri dijeljenje podataka, osobe koje imaju istu aplikaciju, a bile su mu u blizini, trebale bi dobiti informaciju da se netko od njihovih kontakata razbolio.  

O novim brojevima i eventualnim novim mjerama riječ je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite:

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.