Hrvatski radio

Radio Rijeka

[VIDEO] Stožer: tri novooboljela, ukupno 2088 oboljelih od koronavirusa

02.05.2020.

14:04

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: POOL / Pixsell

Foto: POOL / Pixsell

Foto: - / -

68. dana od pojave koronavirusa u Hvatskoj otkrivene su tri novozaražene osobe, po jedna u Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj i Šibensko-kninskoj županiji i svi su kontakti ranije oboljelih, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Na žalost, još dvije osobe su preminule, pa je ukupan broj umrlih porastao na 77. U KBC-u Split umrla je žena 1929. godište i u KB Dubrava muškarac rođen 1946. Jedna osoba je bila na respiratoru, a druga nije.

Na respiratoru je u subotu 17 bolesnika. Testirano je ukupno 37.557 osoba, među kojima njih 640 u protekla 24 sata, a postotak pozitivnih je 5,56 posto. Hospitalizirano je njih 239, devet manje nego u petak. Ukupno su oporavljene 1463 osobe.

Od početka epidemije u Hrvatskoj su koronavirusom zaražena 274 zdravstvena djelatnika, trenutno ih je u samoizolaciji 203. 

Ministar zdravstva Vili Beroš zadovoljan je posebno činjenicom da su se u Istarskoj županiji oporavili svi zaraženi. Rezultati danas doista vesele, rekao je, ali sada je pravo vrijeme za dalji oprez i strpljenje. "Nastojimo kupovine ne pretvarati u obiteljske izlete", naglasio je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović rekao je da na terenu uvijek ima situacija u kojima treba ukazivati na potrebu poštivanja epidemioloških mjera, ali generalno smatra da možemo biti zadovoljni situacijom pa ulazak u drugu fazu otpuštanja mjera ne bi trebao biti upitan.

Što se mogućeg ukidanja e-propusnica 11. svibnja tiče: "Zlatno je pravilo da se ne može otvoriti sve i odjednom", rekao je Božinović i dodao da nam to jest u interesu, ali će nam pravi odgovor o trenutku ukidanja propusnica dati epidemiološka situacija. Pri tom sve ovisi o disciplini, naglasio je ministar. 

Najnovije podatke o epidemiji koronavirusom u Hrvatskoj doznali smo na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.