Hrvatski radio

Radio Rijeka

Viktor Lenac udvostručio prihode, no nedostaje im kvalitetne radne snage

27.10.2017.

16:06

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Brodogradilište Viktor Lenac ostvarilo je u prvih devet mjeseci ove godine ukupni prihod od 401,6 milijuna kuna, što je dvostruko više nego u istom razdoblju lani te neto dobit nakon oporezivanja od 27 milijuna kuna, podaci su iz izvješća o rezultatima poslovanja objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Iz Uprave ističu da je brodogradilište u devet mjeseci imalo visoku zaposlenost kapaciteta. Obavljena su 43 standardna remontna posla, uz dodatne prihode od raznih usluga. Dovršena je složena preinaka broda Navigator,  kao i projekti sklapanja Liebherr dizalica i završno testiranje intergriranog sustava za intervencije u slučaju incidenta na podmorskoj bušotini.

Najznačajni projekt je opsežni remont zapovjednog broda američke 6. flote USS Mount Whitney, koji je osigurao prihod veći od očekivanog. Radovi na tom brodu završeni su do sredine listopada te je brod, nakon probnih vožnji, napustio kostrensko brodogradilište.

Zaposlenost kapaciteta smanjena je u kolovozu i rujnu, pa su pojačane aktivnosti na obnovi dokova, posebice doka 5 i pontonskog mosta za pristup doku 5 i doku RI-38.

U rujnu je nastavljena suradnja s Američkom ratnom mornaricom i ugovoren je manji remontni posao na aluminijskom katamaranu USNS Trenton. Nastavak suradnje očekuje se i u 2018., na nekoliko manjih projekata. U rujnu su u tijeku bila i dva posla ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda i remont tankera za kuvajtsku tvrtku Kuwait Oil Tanker Company.

Procjenjujući stanje na tržištu, iz Uprave navode da se i dalje očekuju nastojanja brodara za smanjivanjem troškova održavanja flota i obavljanje samo nužnih remonta. Zbog mogućnosti odgode obaveze brodara da instaliraju uređaje za pročišćavanje balastnih voda, izostalo je povećanje broja takvih projekata, ali se kostrensko brodogradilište nastavlja pripremati za takve poslove i potpisalo je ugovor o suradnji s finskom Wartsilom.

U vezi s preinakama, u Lencu ocjenjuju da je situacija i dalje izazovna jer se veći dio takvih projekata sada događa s offshore vjetroelektranama u sjevernoj Europi, što, navode, Lenac, zbog geografskog položaja, stavlja u nepovoljnu poziciju. Ističu da se offshore industrija ne oporavlja te se od tog dijela djelatnosti ne očekuju prihodi, ali se nastavlja traženje takvih projekata.

U Brodogradilištu Viktor Lenac kronično nedostaje kvalitetnih radnika u osnovnim brodograđevnim zanimanjima kao što su zavarivači, cjevari, brodomonteri, pa se njihov manjak nadomješta povremenim ciljanim zapošljavanjem strane radne snage. Iz Lenca naglašavaju da problem nije u broju radnika, već u njihovoj kvaliteti, odnosno produktivnosti te da je to ujedno i ključni i ograničavajući faktor za ukupni proizvodni kapacitet, a ne broj dokova kojih Lenac ima dovoljno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.