Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vilinski pozdrav proljeću - najmlađi učili o očuvanju voda

18.03.2017.

15:29

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbeni prostor Kaštela Zrinskih i naselje Brod na Kupi lokacije su u Gorskom kotaru koje Prirodoslovni muzej Rijeka rado koristi kako bi stalni izložbeni postav šumarstva, lova i ribolova edukativno povezao s posebnostima okoliša, ovoga puta uoči Svjetskoga dana voda.

Nadolazeći će 22. ožujka i ove godine biti obilježen kao Svjetski dan voda, a tome je tematski bio posvećen i današnji dan u goranskome kaštelu. O važnosti očuvanja voda djeca predškolskoga i školskoga uzrasta danas su u Brodu na Kupi imala priliku saznati više na radionici bajkovitog naziva Vilinski pozdrav proljeću.

Započela je učenjem o cvjetnim vjesnicima proljeća jer, kako kaže muzejska pedagoginja Marta Blažević
neke su proljetnice usko vezane uz prisutnost voda. "Jednako tako poznata je mitska povezanost vila s izvorima i rijekama. Na neki način kroz ta vilinska stvorenja djeci nastojimo približiti važnost očuvanja cjelokupnog okoliša i prirode, koje je vezano uz vodeno stanište", objašnjava Blažević.

Radionice su, potvrđuje, dobar način da djeci bude zanimljivo i kada se razgovara o ozbiljnim temama poput očuvanja voda jer tim se, mališanima prihvatljivim načinom, ponajprije želi pričati o vilama i njihovoj povezanosti s proljetnim cvijećem, šetati do riječnog ušća Kupice u Kupu i tamo neposredno upoznati te proljetnice. Djeca s uz druženje izrađivala i vilinske kućice. I roditelji su učili - obilaskom izložbenoga postava u Brodu na Kupi. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.