Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vinarija Gospoja ima struju iz vlastite solarne elektrane, a višak prodaje

29.09.2018.

14:42

Autor: Vladimir Jurić

Krov kao solarna elektrana - Vinarija Gospoja (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Krov kao solarna elektrana - Vinarija Gospoja (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Poljoprivredna zadruga Gospoja iz Vrbnika pustila je u pogon solarnu elektranu, koja će u budućnosti znatno smanjiti troškove električne energije koje ostvari njihova vinarija. Vrijednost investicije procijenjena je na nešto više od 200 tisuća kuna.

Ovo je prvi pilot projekt solarne elektrane na području općine Vrbnik, a sredstva su uložili PZ Gospoja i tvrtka GNI iz Zagreba i Ljubljane. Suvlasnici Poljoprivredne zadruge Gospoja na ideju o izgradnji solarne elektrane došli su nakon što su prošle godine započeli proširenje vinarije. 

Na novi krov su u rujnu postavljeni paneli, a potom su unutar objekta postavljeni instrumenti za akumuliranje i distribuciju električne energije dobivene iz sunčeve svjetlosti. 

Ovom investicijom Vinarija Gospoja praktički je postala energetski neovisna te, po potrebi, i proizvođač električne energije, jer će sve viškove prodavati tvrtki GNI. Javlja Vladimir Jurić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.