Hrvatski radio

Radio Rijeka

Višak proračunskih prihoda u Rijeci 42,9 milijuna kuna

07.09.2021.

18:04

Autor: Hina

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U prvom polugodištu ove godine Grad Rijeka ostvario je višak prihoda od 42,9 milijuna kuna, istaknuto je u utorak na kolegiju riječkoga gradonačelnika, a kako je ocijenjeno, na veće ostvarenje prihoda utjecale su povoljnije ekonomske okolnosti nego što su bile u prvom polugodištu lani.

Riječki gradski proračunski prihodi su 516,2 milijuna kuna, a rashodi 473,3 milijuna, što znači da je ostvaren višak prihoda od 42,9 milijuna kuna, istaknuto je na kolegiju. Ostvareno je 42,7 posto godišnjeg plana prihoda i 40,1 posto planiranih rashoda.

Pročelnik Odjela za financije Ante Mađerić rekao je kako se očekuje da će se i na razini cijele godine ostvariti višak prihoda, dijelom i zbog očekivanog nešto većeg izvršenja proračuna u drugoj polovici godine.  

Prihodi i primici proračuna za prvih šest mjeseci 2021. veći su za 29,3 milijuna kuna, ili šest posto u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Na veće ostvarenje prihoda utjecale su povoljnije ekonomske okolnosti nego što su bile u prvom polugodištu 2020., kada je nastupila pandemija i prouzročila zatvaranje gospodarstva te opću ekonomsku krizu, istaknuto je na kolegiju gradonačelnika.

Pročelnik Mađerić izvijestio je da su ukupne dospjele nepodmirene obveze Grada 30. lipnja 2021. bile 51,8 milijuna kuna te da su manje za gotovo 26 milijuna, ili 33 posto u odnosu prema kraju protekle godine, što je ocijenio najvažnijim podatkom o poslovanju Grada Rijeke u prvom polugodištu. 

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da izvještaj o izvršenju proračuna u prvom polugodištu svjedoči o stabilnosti proračuna te činjenici da će do kraja godine Grad Rijeka uspjeti ostvariti višak prihoda i time ispuniti plan pokrića gubitaka iz proteklih godina. 

Gradonačelnik je, komentirajući učinke porezne reforme na gradske proračunske prihode, podsjetio da je procijenjeni gubitak riječkog proračuna oko 20 milijuna kuna na godišnjoj razini samo od mjere poreznog rasterećenja plaća osoba mlađih od 30 godina. Naravno da pozdravljamo smanjenje poreznih davanja za građane, ali uvijek to biva na račun jedinica lokalne samouprave i bit će jako teško nadoknaditi ovih 20 milijuna kuna za sve planirane projekte i programe, istaknuo je Filipović.

"U dosadašnjih 100 dana mandata odradili smo puno posla na definiranju novih prostora za dječje vrtiće i zapošljavanja u njima, a time fokus polako usmjeravamo prema odgoju i obrazovanju. Tu su bitna znatna ulaganja da bi se ostvarilo sve iz izbornog programa, a to se prije svega odnosi na upis djece u vrtiće i povećanje izdvajanja za sport", rekao je gradonačelnik Filipović i dodao da će u proračunu za iduću godinu, koji je u izradi, biti vidljivi pomaci u tom smjeru. Poslušajte izjavu:

Marko Filipović o proračunu i učincima porezne reforme, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.