Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više gradskoga novca za novorođenčad i socijalno ugrožene obitelji

27.12.2016.

14:36

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon usvajanja proračuna, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel odlučio je danas o cijelom setu subvencija za određene skupine građana, koji će ih moći ostvarivati od 1. siječnja 2017. Među ostalim, više se novca previđa se za novorođenu djecu!

Grad Rijeka od 2010. godine sudjeluje u akciji Solidarnost za Vukovar. Tako će i u idućoj godini stipenidrati 10 vukovarskih studenata, za što je iz proračuna osigurano 80 tisuća kuna.

Poklon-bon za novorođenčad iz socijalno ugroženih obitelji iznosit će dvije tisuće kuna. Ostale obitelji dobit će za prvorođeno dijete 1500 kuna, drugorođeno dvije tisuće, a treće i svako daljnje po tri tisuće kuna. Očekuje se da će za poklon-bonove trebati 200 tisuća kuna - za stotinjak djece. "Djeca iz socijalno ugorženih obitelji dobit će i poklon-bon i novčanu naknadu, jedno ne isključuje drugo", rekao je gradonačelnik Vojko Obersnel.

Milijun i 800 tisuća kuna Grad Rijeka je osigurao za novčanu pomoć obiteljima koje tijekom iduće godine dobiju prinovu. Djeca iz socijalno ugroženih obitelji imat će besplatan vrtić, odnosno Grad će u potpunosti snositi troškove. Korisnci dječjega doplatka imat će 30 posto umanjen iznos kojim participiraju roditelji do pune cijene.

Osim toga, gradonačelnik je odlučio da će tijekom 2017. nastaviti subvencionirati najamnine i podstanarine, kao i troškove električne energije građanima koji za to ostvaruju uvjete. Sufinancirat će i najniže mirovine na način da niti jedan riječki umirovljenik neće imati mjesečna primanja manja od 1200 kuna. Sufinanciranje korisnicima psihijatrijske bolnice Lopača organizirano je tako da će korisnici, ovisno o prihodima i stanju u obitelji plaćati, 20, 40 ili 80 posto ekonomske cijene smještaja. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.