Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više mjesta u vrtićima za bolju demografsku sliku Gorskog kotara

17.07.2021.

11:08

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Posljednjih je godina kvalitetna organizacija skrbi o djeci predškolskog uzrasta, prepoznata kao jedna od ključnih mjera potrebnih za poboljšanje vrlo loše demografske situacije na području Gorskog kotara.

Prošle i pretprošle godine novi su vrtići izgrađeni u Općinama Fužine i Ravna Gora, a kao prva i neodgodiva zadaća nakon lokalnih izbora i ustroja tijela gradske vlasti u Delnicama se ističe proširenje raspoloživih kapaciteta predškolske ustanove. 

Podatak da zanimanje za upis u vrtić, trenutačno nadilazi njegove raspoložive kapacitete, ni u najvećoj sredini Gorskog kotara ne nudi dugoročno jamstvo da će se negativni demografski trendovi bar djelomično ublažiti.

"Projekt proširenja dječjeg vrtića ćemo realizirati pod svaku cijenu, makar morali ulagati isključivo novac vlastitog proračuna. U njemu još uvijek ima prostora za kreditno zaduženje, ne uspijemo li zatvoriti financijsku konstrukciju iz drugih izvora. Definitivno, mi u taj projekt idemo i nemamo vremena za čekanje, jer nama je dio djece izvan vrtića, a mi smještaj želimo osigurati za svako dijete", najavljuje gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić.

Svjesna je gradonačelnica Mihelčić da već prve procjene ulaganja u proširenje vrtića, koje se kreću između 4 i 5 milijuna kuna, za proračun grada Delnica predstavljaju velik izazov, no oko planiranja željene dinamike radova nedoumica nema.

"Proveli smo postupak javne nabave za arhitektonsko rješenje vrtića. Iz tvrtke, kojoj je natječajem dano povjerenje da osigura preduvjete za početak realizacije, ističu da se do sredine kolovoza možemo nadati izradi potrebne dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole. To znači da bismo već u rujnu mogli pokrenuti postupak javne nabave, a tijekom listopada, bude li sve dobro i otvaranje radova", rekla je Mihelčić.

Delnice nisu jedini goranski grad, u kojem postoji svijest da sigurnost upisa djece u vrtić, predstavlja jednu od ključnih demografskih mjera, jer kapaciteti predškolske ustanove trenutačno se proširuju i u Vrbovskom. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.