Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više nafte iz Omišlja za Slovačku?

09.02.2015.

17:54

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjednici slovačke i mađarske vlade Robert Fico i Viktor Orban su u mjestu Tupa u Slovačkoj svečano otvorili obnovljenu dionicu naftovoda između Mađarske i Slovačke, kojim u Slovačku stiže nafta iz Omišlja.

Modernizacija naftovoda ''Adria/Baratsag I'', nastavka Janafa, između Mađarske i Slovačke završena je nakon pet godina, čime Slovačka može dobivati naftu iz Hrvatske, objavila je slovačka novinska agencija TASR.

Mađarski koncern MOL i slovačka uprava naftovoda Transpetrol bili su nadležni za obnovu naftovoda koja je započela 2011. godine, a stajala je 70 milijuna eura. Kapacitet naftovoda, sagrađenog 1962., modernizacijom je povećan s 3,5 na šest milijuna tona nafte godišnje prema Slovačkoj. Kapacitet mađarskog dijela naftovoda povećan je s 10 na 14 milijuna tona godišnje.

Modernizacijom naftovoda povećava se energetska sigurnost središnje Europe, budući da naftovod spaja slovački dio naftovoda Družba s Omišljem i omogućuje i tijek nafte u suprotnom smjeru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.