Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od 10 tisuća potpisa u pet dana; idući tjedan kod predsjednice

13.01.2016.

10:31

Autor: Neva Funčić, Iva Črnjar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Peticija za nastavak rada Hitne helikopterske medicinske službe u Republici Hrvatskoj najpotpisivanija je peticija u ovoj godini – gotovo 10 tisuća i 200 potpisa prikupljeno je u samo pet dana. Idući tjedan potpisi će se predati vladajućima, najavljuje inicijatorica peticije Mirta Grandić.

Internetska peticija pokrenuta je u Rijeci da bi se nastavio, nakon četiri mjeseca prekinut, pilot projekt pružanja hitne helikopterske medicinske pomoći iz baza na Krku i Braču. Mirta Grandić, riječka kiparica i profesorica u Školi primijenjenih umjetnosti, inicijatorica peticije, inače planinarka koja je završila tečaj prve pomoći i, kako kaže, nema nikakvih osobnih interesa, ali kao građanka smatra da mora učiniti sve što može pa je pokrenula peticiju. U razgovoru u našem programu rekla je kako je dosad prikupljeno više od 10 tisuća potpisa te da je ovo najpotpisivanija peticija u Hrvatskoj ove godine. S prikupljenim potpisima sljedeći tjedan prikupljane potpise predat će predsjednicima Republike, Sabora, te budućoj Vladi i ministru. Peticiju još možete potpisati na internetskoj stranici www.peticija24.com.

Ovakva vrsta hitne pomoći postoji u cijeloj Europi, kaže Grandić, i izuzetno je važna brzina pomoći u zemlji koja se hvali s tisuću otoka, a i drugim ruralnim, teško dostupnim, područjima. Inače, helikopteri su iz dviju baza, na Krku i Braču, u nepuna četiri mjeseca intervenirala 219 puta. Najčešće su to bili pacijenti s traumom (46), srčanim (47) i moždanim udarom (17) te hitna stanja u trudnica (14) i djece (14). Svi pacijenti u bolnicu su stigli u "zlatnom satu". Za pružanje hitne pomoći u helikopteru uvježbano je deset medicinskih timova. Poslušajte razgovor s Mirtom Grandić koji je u emisiji "Tris" vodila Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.