Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od 11 milijuna kuna za energetsku obnovu riječkih škola i vrtića

16.12.2015.

13:41

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja Anka Mrak Taritaš uručila je gradonačelniku Rijeke Vojku Obersnelu Odluku o financiranju izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu 14 riječkih vrtića i osnovnih škola, čime će ti prostori postati puno kvalitetniji za boravak djece i učenika.

Ukupna vrijednost investicija je oko 11 milijuna i 400 tisuća kuna. Za riječke škole i vrtiće u kojima će se obnoviti pročelja, vanjska stolarija i krovovi, bit će dodijeljeno više od milijun kuna bespovratnih sredstava, od čega gotovo milijun kuna iz Europskog fonda za energetsku učinkovitost. "Grad Rijeka se odlično pripremio, mi smo već gradu Rijeci dali 4 odluke vezane za izvođenje u iznosu od 6,6 milijuna kuna. To je dio bespovratnih sredstava koji je dio iz EU, dio naš, ostatak treba grad Rijeka dodati sam", rekla je ministrica Anka Mrak Taritaš

Obnavljat će se osnovne škole Gelsi, Podmurvice, Eugen Kumičić, Gornja Vežica, Škurinje, Ivana Zajca, Pećine i Kozala te vrtići Krnjevo, Veseljko, Podmurvice, Potok, Belveder i Vidrice. "S ovim projektima, to je više od 8 milijuna kuna, što dobivamo, a na to ide i naših 5 milijuna - to je preko 12 milijuna kuna investicije. Ovo je tek početak, s time ćemo naravno nastaviti", kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Ministrica i gradonačelnik posjetili su Osnovnu školu Nikola Tesla, koja će također biti energetski obnovljena. "Ja sam iznimno sretna i ponosna jer mislim da će naša škola zablistati, kao prvo bit će na ponos našeg grada jer smo veliki objekt na gradskom trgu, a svakako će nam biti energetske uštede i bit će nam unutra zidina puno ugodnije", ističe ravnateljica škole Tatjana Bandera MrakovčićNakon što se raspiše natječaj za izvođače radova početkom 2106., radovi se planiraju tijekom ljetnih školskih praznika, kako bi što manje smetali radu vrtića i škola. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.