Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od 1700 pasa na Međunarodnoj izložbi humanitarnog karaktera

22.02.2019.

18:03

Autor: Dora Vujnović

Foto: Hrvatski kinološki savez

Foto: Hrvatski kinološki savez

Foto: - / -

Međunarodnom izložbom pasa CACIB 2019. u Rijeci šestu godinu zaredom počinje sezona izložbi pasa u Hrvatskoj. U Centru Zamet tako će se predstaviti oko 1750 pasa 171 pasmine, što je više od pola prepoznatih pasmina prema Međunarodnom kinološkom savezu.

U Rijeku dolaze izlagači iz 24 zemlje, a neki čak iz dalekog Meksika i Japana, istaknuo je predsjednik Sportskog kinološkog kluba Rijeka Igor Dokoza.

Posjetitelji će moći vidjeti i neke izuzetno rijetke pasmine kao što su majmunski pinčer, cirneco dell’etna, poljski nizinski ovčar, meksički bezdlaki pas i finski laphund. Pse će ocjenjivati 11 istaknutih međunarodnih kinoloških sudaca iz cijeloga svijeta.

Izložba koja će se dijelom održavati u dvorani Centra Zamet, a dijelom na Trgu riječkih olimpijaca otvara se oba dana u 9:30, a program ocjenjivanja počinje u 10 sati. U popodnevnim satima biraju se najljepši psi svake pasmine i najljepši pas dana. U nedjelju se također između pobjednika svakoga dana bira najljepši pas cijele izložbe.

Posebnost ove izložbe mogućnost je osvajanja Crufts kvalifikacije. Psi dobitnici Crufts kvalifikacije mogu se prijaviti za prestižno natjecanje pasa u Birminghamu. Hrvatska ima pravo ovu kvalifikaciju dodijeliti samo dva puta godišnje, a ove godine je to na izložbama u Rijeci i Zagrebu.

Već tradicionalno, izložbe imaju humanitarni karakter. Novac prikupljen od prodaje ulaznica donirat će se udruzi Kitten Safe House i Skloništu za nezbrinute životinje Lič. Cijena ulaznica je 10 kuna, a za djecu je ulaz besplatan.

Zbog izložbe će vrijediti i posebna regulacija prometa. Tako će Ulica Bože Vidasa od Centra Zamet u smjeru zapada biti jednosmjerna, kao i Ulica Ivana Zavidića te Ulica Ante Pilepića. Preregulacija prometa počinje u petak, 22. veljače u 20 sati i traje do nedjelje, 24. veljače u ponoć. Poslušajte izjavu:

Dokoza o izložbi pasa, pripremila Dora Vujnović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.