Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od 45 tvrtki na Danu karijera riječkoga Pomorskog fakulteta

18.05.2016.

13:13

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako povezati nastavni proces sa svijetom rada, već treću godinu na Pomorskom fakultetu u Rijeci pokazuju Danom karijera, na koji su došli predstavnici najvećih operatera na svijetu poput Maerska i domaćih tvrtki kao što je Viktor Lenac.

Bilo je i riječkih agencija za ukrcaj pomoraca, kao i špeditera jer, kako je istaknuto, riječki Pomorski fakultet ima tržište na svjetskoj razini. Na susretu, više od 45 tvrtki predstavlja svoje poslovne djelatnosti i mogućnosti zapošljavanja.

Na Danu karijera gospodarstvenici se mogu upoznati s radom fakulteta, studentskim programima te s opremom koja se stalno unaprjeđuje radi što bolje obuke budućih pomoraca, ali i onih kadrova koji će se osposobiti za rad na kopnu. 

Istaknuto je da su riječki visokoobrazovani pomorski kadrovi iznimno cijenjeni u svijetu, a neki od bivših studenata zaposleni su na poslovima logistike u Dubaiju ili Singapuru.

No unatoč dobrom položaju riječke luke i tome što smo pomorska zemlja, dekan fakulteta Serđo Kos naglasio je da Rijeka i Hrvatska ni u najmanjoj mjeri ne koriste fantastičan geostrateški položaj. Treba skrenuti prometni tok koji ide kroz Sueski kanal za Roterdam i Hamburg kroz južni dio Jadrana prema Rijeci i Veneciji, što bi u znatnoj mjeri povećalo BDP u Hrvatskoj, smatra Kos. Javlja Antonela Galić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.