Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više od pola milijuna eura za bolje zdravstvo u pograničnim područjima

20.08.2017.

13:12

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klasteru zdravstvenog turizma Kvarnera, uz hrvatske i slovenske partnere, iz fondova Europske unije odobreno je oko 730 tisuća eura za poboljšanje pružanja zdravstvene zaštite u pograničnim područjima.

Novac će se uložiti u edukaciju, informatizaciju, odnosno telemedicinu i istraživanje - što pacijentima u pograničnim područjima najviše treba. U dvogodišnjem projektu "Health/Cross Health" sudjeluje osam partnera, po četiri hrvatska i slovenska: domovi zdravlja u Rijeci, Ljutomeru i Ilirskoj Bistrici, zatim riječki i mariborski medicinski fakulteti te Nastavni zavod za javno zdravstvo u Rijeci i Opća bolnica Novo Mesto. 

Klaster je projekt prijavio na natječaj u siječnju prošle godine, za što je konkuriralo još 107 projekata. "Odobreni europski novac uložit će se u edukaciju medicinskog i nemedicinskog kadra u pograničnim područjima Hrvatske i Slovenije, u informatizaciju odnosno telemedicinu i istraživanje, što pacijentima u pograničnim područjima najviše treba kako bi se njihove potrebe sprovele u djelo", kažu predsjednik Klastera zdravstvenog turizma dr. Vladimir Mozetič iz Rijeke i konzultantica na projektu iz Postojne, liječnica Hitne medicine dr. Gordana Kalan Živčec

Osim toga, izradit će se i certifikat destinacije zdravlja jer za sada ne postoji, a sve kako bi se poboljšalo pružanje zdravstvene zaštite stanovnicima, prvenstveno uz slovensku granicu i u Gorskome kotaru - ali i našim državljanima u Sloveniji, kao i Slovencima koji često kao turisti dolaze na Kvarner. Poslušajte izjave dr. Mozetiča i dr. Kalan Živčec te prilog koji je pripremila Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.