Hrvatski radio

Radio Rijeka

Više se troše plin i struja, u HEP-u se boje samo ledene kiše

11.01.2017.

14:16

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vrlo niske temperature u Rijeci i okolici povećale su potrošnju električne energije. Mreža nije i neće biti preopterećena, ali u HEP-u se boje moguće ledene kiše. Više se, otkako je zahladilo, troše i toplinska energija i plin.

Rijeka jutros na -8, Zavižan na -19, Gorski kotar na petnaestak stupnjeva ispod nule. Smrznuta su akumulacijska jezera, u ledu je sve što je izloženo vanjskim utjecajima. Jesmo li, s obzirom na iznimno niske temperature, trošili i više struje, upitali smo Borisa Krstulju iz dispečerskoga centra Elektroprimorja u Rijeci.

Odgovor je, očekivano, potvrdan. U riječkome HEP-u budno prate najveća dnevna opterećenja. "Prošli mjesec maksimalno opterećenje bilo je oko 250 megavata, u periodu od 20 do 22 sata, ovaj tjedan je to otprilike 280 megavata ili petnaestak posto više. Naš rekord je bio u veljači 2012., 300 megavata. Znači, približavamo se tom rekordu", objašnjava Krstulja.

Sustav je stabilan, dodaje, strah od pretjeranoga korištenja struje ne postoji. Ipak, zaduženi za opskrbu električnom energijom boje se - prirode. Nerado se u HEP-u sjećaju goranskoga ledoloma prije tri godine, pa zato i bojazan: snijeg nije problem, ali kiša se može lediti na dalekovodima i rušiti sve, govori Boris Krstulja.

Porasla je proteklih dana i potrošnja plina u Rijeci, doznajemo u Energu. Direktor Sanjin Kirigin kaže da je od kraja prosinca do 4. siječnja, kada je temperatura zraka bila tri stupnja, potrošnja porasla za tridesetak posto. U proteklih tjedan dana, do jutrošnjih -9,7 stupnjeva plin se trošio još trideset posto više.

U energetsko poboljšanje stambenih prostora uloženo je u posljednje vrijeme puno napora, pa nema bitne razlike u potrošnji toplinske energije. "Potrošnja u toplinskoj energiji u naše dvije najveće toplane, na Gornjoj Vežici i Vojaku, defakto je identična onoj od 2016., uz veliku razliku u temperaturi od 15 stupnjeva", govori Kirigin. Poslušajte prilog i izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.